Novým premiérom sa stane 31-ročný minister vnútra

NETKY.SK • 2 November 2013, 15:31 • 2 min
Novým premiérom sa stane 31-ročný minister vnútra

TBILISI - Gruzínsky premiér Bidzina Ivanišvili v sobotu potvrdil, že jeho nástupcom sa stane súčasný minister vnútra, 31-ročný Irakli Garibašvili, ktorý je vo svojej funkcii iba rok.

slovakia

left justify in out

Ivanišvili je podľa svojich slov presvedčený o kvalitách muža, ktorý bol ešte donedávna úplne neznámy. Stranícku nomináciu Garibašviliho na post predsedu vlády kaukazskej republiky musí koncom novembra potvrdiť parlament a následne ho vymenuje prezident. Tým sa po jednoznačných októbrových voľbách stane Ivanišviliho spojenec Giorgi Margvelašvili. Mnohé prezidentské právomoci však prejdú do rúk premiéra, čím sa v postsovietskej krajine zmení politický systém.

Budúci gruzínsky premiér sa po minuloročnej volebnej porážke hnutia končiaceho prezidenta Michaila Saakašviliho stal šéfom rezortu vnútra.  Garibašvili, ktorý na parížskej Sorbonskej univerzite vyštudoval medzinárodné vzťahy, už desať rokov úzko spolupracuje s miliardárom Ivanišvilim. Ten od svojho minuloročného nástupu na čelo vlády avizoval skorý odchod z pozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies