Novým premiérom bude zrejmeJošihiko Noda, nový predseda DPJ

NETKY.SK • 29 August 2011, 17:58 • 2 min
Novým premiérom bude zrejmeJošihiko Noda, nový predseda DPJ

Novým premiérom bude zrejmeJošihiko Noda, nový predseda DPJ

slovakia

left justify in out

img

Za nového predsedu vládnucej Demokratickej strany Japonska (DPJ) bol dnes zvolený bývalý minister financií Jošihiko Noda, ktorý sa po schválení parlamentom naplánovaným na utorok stane novým japonským premiérom.
      Jeho zvolenie je už len procedurálna otázka, keďže Demokratická strana Japonska má vo vplyvnej dolnej komore parlamentu väčšinu. Za uplynulých šesť rokov bude Noda už šiestym japonským premiérom.
      Noda v druhom kole vnútrostraníckeho hlasovania s 215 získanými hlasmi porazil ministra priemyslu Banriho Kaiedu (177 hlasov), ktorého podporoval vplyvný bývalý šéf strany Ičiro Ozawa. Výber nového predsedu DPJ bol považovaný za mocenský boj medzi stúpencami Ozawu a jeho kritikmi vnútri strany.
      Premiér Naoto Kan sa vzdal v piatok funkcie lídra strany po kritike z radov opozície i vlastnej strany za pomalú a neadekvátnu reakciu vlády na ničivé zemetrasenie z 11. marca, nasledované cunami a najhoršou jadrovou haváriou v Japonsku. Podpora DPJ sa následne v prieskumoch verejnej mienky prepadla.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies