Novým premiérom bude konzervatívec Abott

NETKY.SK • 7 September 2013, 15:56 • 2 min
Novým premiérom bude konzervatívec Abott

SYDNEY - Po spočítaní takmer 90 percent hlasov je jasné, že opozičná Liberálna strana bude mať väčšinu približne 90 hlasov v 150-člennom parlamente, kým labouristi iba 56.

slovakia

left justify in out

Očakávaným víťazom sobotňajších austrálskych parlamentných volieb sa stala opozičná Liberálna strana lídra Tonyho Abotta, ktorý sa stane novým premiérom veľkej tichomorskej krajiny. Podľa neoficiálnych výsledkov porazil vládnu Labouristickú stranu premiéra Kevina Rudda. Po spočítaní takmer 90 percent hlasov je jasné, že bude mať väčšinu približne 90 hlasov v 150-člennom parlamente, kým labouristi budú mať približne iba 56 poslancov. Rudd už porážku priznal a oznámil odstúpenie z čela strany. Jej volebnej porážke nezabránil ani nedávny krok, keď zbavil premiérskeho postu svoju stranícku kolegyňu a prvú ženu na poste predsedu austrálskej vlády Juliu Gillardovú. Napriek svojmu názvu konzervatívne ladená Abottova strana sa k moci dostane po šiestich rokoch v opozícii.

O hlasy Austrálčanov sa vo voľbách, na ktorých je povinná účasť, uchádzalo viac ako 50 strán.  Ako podotýka agentúra AFP, účasť na austrálsky voľbách od zavedenia povinného hlasovania nebola nikdy nižšia ako 90 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies