Novým predstaviteľom v Dunajskej komisii bude Roman Bužek

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 10:44 • 2 min
Novým predstaviteľom v Dunajskej komisii bude Roman Bužek

BRATISLAVA - Novým slovenským zástupcom v Dunajskej komisii bude bývalý veľvyslanec Roman Bužek. Vláda dnes schválila návrh rezortu diplomacie, aby Bužek vymenil vo funkcii doterajšieho predstaviteľa Petra Sopka.

slovakia

left justify in out

Ten bol predstaviteľom v Dunajskej komisii od mája 2011, no v rámci ministerstva dostal iné úlohy, ktoré s činnosťou komisie nesúvisia, rezort preto navrhol jeho výmenu. "Veľvyslanec Bužek má bohaté skúsenosti z pôsobenia na viacerých zastupiteľských úradoch Slovenskej republiky v zahraničí. V koordinácii so zástupcami príslušných rezortov môže plynulo nadviazať na doterajšie aktivity Slovenska v Dunajskej komisii," píše ministerstvo zahraničia v návrhu na odvolanie a menovanie nového predstaviteľa.

Dunajská komisia je medzinárodnou medzivládnou organizáciou jedenástich členských štátov, ktorá bola založená v roku 1949 na základe Dohovoru o režime plavby na Dunaji podpísaného v Belehrade v roku 1948. Slovensko sa stalo členom Dunajskej komisie 1. januára 1993 ako právny nástupca po bývalej ČSFR. Podunajské štáty sa v dohovore zaväzujú udržiavať svoje úseky Dunaja v splavnom stave a nevytvárať prekážky v plynulej plavbe na splavných tokoch Dunaja. Na každoročných plenárnych zasadnutiach predstaviteľov Dunajskej komisie členské štáty vyhodnocujú plnenie dohovoru a prijímajú odporúčania na ďalšie obdobie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies