Novým predsedom SAV by sa mal stať Pavol Šajgalík

NETKY.SK • 7 Január 2015, 19:03 • 2 min
Novým predsedom SAV by sa mal stať Pavol Šajgalík

BRATISLAVA - Novým predsedom Slovenskej akadémie vied (SAV) by sa mal stať doterajší podpredseda SAV pre ekonomiku Pavol Šajgalík.

slovakia

left justify in out

Rozhodli o tom na dnešnom mimoriadnom rokovaní členovia Snemu Slovenskej akadémie vied, ktorí schválili návrh na vymenovanie Šajgalíka na tento post. Členovia snemu sa voľbou nového predsedu SAV zaoberali po tom, ako na mimoriadnom rokovaní vo štvrtok 18. decembra schválili návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka. Odvolanie Pastoreka z funkcie predsedu SAV a vymenovanie Šajgalíka musí potvrdiť prezident Andrej Kiska, ktorému oba návrhy ešte predtým musí posunúť ministerstvo školstva.

 

Nového predsedu SAV si dnes snem volil spomedzi členov predsedníctva akadémie. Do úvahy teda pripadalo 14 ľudí. Kandidoval napokon iba Šajgalík. Ako povedal po hlasovaní predseda snemu Karol Marhold, v prvej komore získal Šajgalík 75 percent hlasov, v druhej komore 63,6 percenta a v tretej komore získal 75 percent hlasov, čiže finálne percento bolo 71,2 percenta hlasov. "Je to presvedčivé víťazstvo a prvý krok k tomu, aby sa akadémia vrátila do normálneho rytmu práce," povedal Marhold s tým, že návrh na vymenovanie nového predsedu chce poslať na ministerstvo už vo štvrtok 8. januára, prípadne v piatok 9. januára. 

 

Šajgalík krátko po svojom zvolení povedal, že pozícia vo vedení inštitúcie ako je SAV, je mimoriadne zaväzujúca. Spomenul pritom, že SAV je v situácii, keď jej chýbajú peniaze v rozpočte. Situáciu označil za dramatickú aj vzhľadom na to, že do čela akadémie sa dostal po odvolaní predchádzajúceho predsedu, čo sa stalo prvýkrát v histórii akadémie. "Necítim sa ako víťaz, ale ako človek, ktorý má inštitúciu vyviesť z problémov, ktoré sa nakopili," povedal Šajgalík. Už v januári chce začať hovoriť s príslušnými ministerstvami o rozpočte akadémie. Ďalším významným krokom je podľa Šajgalíka dokončenie novely zákona o SAV. "Do pol roka musí prebehnúť diskusia o tom, akú formu budú mať verejné výskumné inštitúcie," priblížil Šajgalík. Jednou z úloh je tiež získať jednotu v Slovenskej akadémii vied. Komunikácia so snemom a predsedníctvom sa podľa neho zmení. "Som viac otvorený, viac komunikujem, nechávam ľudí rozprávať. Dúfam, že sa mi takto podarí obnoviť dôveru voči členom snemu aj voči predsedníctvu," dodal na záver. 

 

Kritici vyčítali Pastorekovi najmä slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu na rok 2015 a komunikáciu vo vnútri akadémie. Pastorek po schválení návrhu na jeho odvolanie povedal, že rozhodnutie snemu rešpektuje. Najvážnejším dôvodom schváleného návrhu na odvolanie predsedu podľa Pastoreka bolo, že sa nie všetci stotožnili s transformáciou SAV. Predseda snemu Karol Marhold z Botanického ústavu SAV na to reagoval tým, že dôvodom nebola samotná transformácia, ale jej spôsob. Ubezpečil tak, že transformácia SAV sa odchodom Pastoreka neskončí. 
Pastorekovi sa malo druhé funkčné obdobie skončiť v roku 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona