Novým predsedom poľského Sejmu sa stal Marek Kuchcinski z PiS

NETKY.SK • 12 November 2015, 23:52 • 2 min
Novým predsedom poľského Sejmu sa stal Marek Kuchcinski z PiS

VARŠAVA - Novým predsedom poľského Sejmu sa dnes na jeho ustanovujúcom zasadaní vo Varšave stal v súlade s očakávaním kandidát víťaznej strany nedávnych parlamentných volieb Právo a spravodlivosť (PiS) Marek Kuchcinski (60), ktorého podporilo 409 zo 458 prítomných členov zákonodarného zboru.

slovakia

left justify in out

Jeho protikandidát, najstarší člen Sejmu Kornel Morawiecki z hnutia Kukiz 15 získal 42 hlasov.

Informovala o tom spravodajská televízia TVN24.

 

Kuchcinski sa kolegom poďakoval za dôveru a osobitne vyzdvihol zásluhy svojho protikandidáta, zakladateľa radikálneho krídla Solidarity v období vlády štátostrany Kornela Morawieckeho (74) o nezávislé Poľsko.

 

Novozvolený predseda poľského Sejmu študoval v 70. rokoch minulého storočia histórie umenia na Katolíckej univerzite v Lubline, neskôr pôsobil v rodinnom hospodárstve, ako novinár v periodickej tlači, ale aj ako šéf programovej rady Poľského rozhlasu v Rzeszowe. Bol aj spravodajcom rozhlasu v západoukrajinskom Ľvove.

 

Ešte v roku 1980 stál pri zrode nezávislého kultúrneho centra v rodnom meste Przemysl a bol aj vydavateľom a redaktorom tamojšieho periodika. O rok neskôr vstúpil do nezávislých odborov Solidarita, za svoje aktivity v disente čelil represáliám, vrátane väznenia a policajného sledovania.

 

Po spoločenských zmenách v krajine sa výrazne angažoval na lokálnej, regionálnej a neskôr i celoštátnej úrovni. Od roku 2001 je členom strany Právo a spravodlivosť (PiS).

 

Poslanecký mandát z roku 2001 obhájil aj vo voľbách o štyri roky neskôr, v roku 2006 sa stal šéfom parlamentného klubu PiS. Dôvera voličov v jeho osobu sa potvrdila aj v predčasných voľbách v roku 2007, o rok neskôr sa stal podpredsedom PiS. Od roku 2010 pôsobil vo funkcii podpredsedu Sejmu.

 

Trojnásobný otec je od roku 2007 laureátom ukrajinského štátneho vyznamenania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona