Novým predsedom parlamentu sa stal spoluzakladateľ Fidesz László Kövér

NETKY.SK • 23 Júl 2010, 07:24 • 2 min
Novým predsedom parlamentu sa stal spoluzakladateľ Fidesz László Kövér

Novým predsedom parlamentu sa stal spoluzakladateľ Fidesz László Kövér

slovakia

left justify in out

Zakladajúci člen vládnej strany Maďarský občiansky zväz-Fidesz, dlhoročný poslanec a niekdajší minister pre kontrolu tajných služieb (1998-2000) László Kövér (50) sa stal dnes v Budapešti novým predsedom maďarského parlamentu. V tejto funkcii nahradí Pála Schmitta, ktorý na čele zákonodarného zboru pôsobil od 14. mája 2010 a ktorého 29. júna v prvom kole veľkou väčšinou hlasov zvolili za nového prezidenta krajiny.
      Za Kövera hlasovalo 304 poslancov, proti bolo 50.
      Absolvent budapeštianskej Univerzity Loránda Eötvösa pracoval následne na výskumných pracoviskách zaštítených niekdajšou štátostranou. Krátko pred spoločenskými zmenami bol popri neskoršom premiérovi Ferencovi Gyurcsányovi jedným z dvoch podpredsedov novovytvorenej strešnej organizácie mládežníckych subjektov krajiny. Už v roku 1988 stál pri zrode dnes vládnej maďarskej strany, od roku 1990 bol aj členom jej celoštátneho výboru. Nechýbal pri rokovaniach niekdajšej opozície a mocných v časoch zmien.
      László Kövér získal svoj prvý poslanecký mandát už vo voľbách roku 1990, o tri roky neskôr bol už členom predsedníctva Fideszu a v roku 1994 na krátky čas aj šéfom jeho parlamentnej frakcie. V období rokov 1997-1999 pôsobil ako výkonný podpredseda strany, nasledovali pôsobenie v prvej vláde premiéra Viktora Orbána, krátka epizóda vo funkcii predsedu Fidesz a návrat do poslaneckých lavíc. Mandáty v zákonodarnom zbore obhájil aj vo voľbách roku 2006 a 2010.
      Novozvolený predseda maďarského parlamentu, ktorý sa radí na politickej scéne krajiny medzi kontroverzne vnímaných politikov s vyhranenými názormi, nezriedka ostro kritizovanými politickými rivalmi, je trojnásobným otcom dvoch synov a jednej dcéry. Jeho manželka pôsobí ako stredoškolská profesorka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona