Novým predsedom parlamentu sa stal Peter Pellegrini, podpredsedom Číž

NETKY.SK • 25 November 2014, 18:11 • 2 min
Novým predsedom parlamentu sa stal Peter Pellegrini, podpredsedom Číž

BRATISLAVA - Novým predsedom Národnej rady SR sa dnes stal Peter Pellegrini (Smer-SD). V tajnej voľbe mu svoj hlas odovzdalo 120 poslancov zo 136 prítomných. Pellegrini nastúpil do čela parlamentu po Pavlovi Paškovi (Smer-SD), ktorý sa tejto funkcie vzdal.

slovakia

left justify in out

 

img

 

O tom, že Paškovým nástupcom bude práve Pellegrini, informoval v pondelok (24.11.) predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico. "Peter Pellegrini patrí do generácie politikov, ktorí majú dlhšiu politickú budúcnosť ako moja generácia. Je logické púšťať do pozícií politikov, ktorí sa môžu osvedčiť. Je pri Smere-SD od začiatku, prešiel rôznymi stupňami," povedal Fico. Pellegrini podľa jeho slov vytvoril v rezorte nový tím a dynamiku.

 

Pavol Paška oznámil rezignáciu z funkcie predsedu parlamentu aj vzdanie sa poslaneckého mandátu v noci po komunálnych voľbách vo volebnom štábe košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Svoje rozhodnutie vysvetlil tým, že chce chrániť svoju rodinu. Narážal tým na protest, ktorý pred jeho domom pre kauzu piešťanského CT zorganizovali niektorí opoziční poslanci. Paška bude pôsobiť ako profesionálny podpredseda Smeru-SD, za čo bude dostávať plat.

 

Podpredsedom sa stal Miroslav Číž

 

img

 

Podpredsedom Národnej rady SR sa dnes stal Miroslav Číž (Smer-SD). V tajnej voľbe mu odovzdalo hlas 99 poslancov zo 136 prítomných. Číž nastupuje na uvoľnené miesto po Renáte Zmajkovičovej. Zákonodarný zbor tak už má kompletné vedenie. Na jeho čelo sa dnes postavil Peter Pellegrini (Smer-SD) a okrem Číža sú podpredsedami NR SR Jana Laššáková (Smer-SD), Ján Figeľ (KDH) a Erika Jurinová (OĽaNO).

 

Zmajkovičová odstúpila z podpredsedníckej funkcie po medializovaní kauzy nevýhodného nákupu CT pre piešťanskú nemocnicu. Zmajkovičová v danej nemocnici pôsobila ako šéfka dozornej rady.

 

Prinášame vám chronologický prehľad predsedov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) od vzniku samostatnej SR 1. januára 1993. Slovenská národná rada (SNR) schválila 1. septembra 1992 Ústavu Slovenskej republiky. Podľa ústavy sa SNR premenovala na Národnú radu Slovenskej republiky.

 

Prvým predsedom NR SR bol Ivan Gašparovič, ktorý túto funkciu zastával od 23. júna 1992 ešte počas existencie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).


23. júna 1992 – 29. októbra 1998 - Ivan Gašparovič (HZDS)

29. októbra 1998 – 15. októbra 2002 - Jozef Migaš (SDĽ)

15. októbra 2002 – 7. februára 2006 - Pavol Hrušovský (KDH) -vypísal nové parlamentné voľby. Toto rozhodnutie oznámil poslancom parlamentu spolu so svojím rozhodnutím abdikovať na funkciu šéfa zákonodarného zboru.

8. február 2006 – 4. júla 2006 - Béla Bugár (SMK) - poverený dočasným vedením parlamentu

4. júla 2006 - 8. júla 2010 - Pavol Paška (Smer-SD)

8. júla 2010 - 13. októbra 2011 - Richard Sulík (SaS) - v tajnej voľbe ho 115 hlasmi odvolali poslanci NR SR.

13. októbra 2011 – 4. apríla 2012 - Pavol Hrušovský (KDH)

4. apríla 2012 – 18. novembra 2014 - Pavol Paška (Smer-SD) - oznámil poslaneckému grémiu strany Smer-SD, že sa vzdáva funkcie predsedu NR SR.

18. novembra 2014 – Jana Laššáková (Smer-SD) - poverená dočasným vedením slovenského parlamentu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies