Novým predsedom Afrického národného kongresu sa stal Cyril Ramaphosa

NETKY.SK • 19 December 2017, 07:22 • 2 min
Novým predsedom Afrického národného kongresu sa stal Cyril Ramaphosa

JOHANESBURG - Novým predsedom Afrického národného kongresu (ANC), vládnucej strany v Juhoafrickej republike (JAR), sa v pondelok stal Cyril Ramaphosa.

slovakia

left justify in out

Ramaphosu (65), ktorý je viceprezidentom krajiny, zvolili na straníckej schôdzi pomerom hlasov 2440:2261. Jeho jedinou rivalkou bola Nkosazana Dlaminiová-Zumová, bývalá manželka súčasného juhoafrického prezidenta Jacoba Zumu.

 

V poradí 54. celonárodný zjazd ANC sa konal na johannesburskom predmestí Soweto. Okrem predsedu bolo na ňom zvolené i celé nové vedenie strany.

 

Vymenovanie Ramaphosu za nového lídra ANC prichádza po rokoch korupčných škandálov jeho predchodcu Jacoba Zumu. Všeobecne sa predpokladá, že prelomový zjazd, ktorý sa koná od soboty a potrvá do 20. decembra, nastolí nové politické smerovanie ANC.

 

Ramaphosa, ktorý je jedným z najbohatších obyvateľov krajiny, bude kandidátom svojej strany do prezidentských volieb v roku 2019 a zároveň jasným favoritom na víťazstvo v nich.

 

V ostatných mesiacoch sa Ramaphosa prezentoval ako reformátor, ktorý vyvedie svoju krajinu zo škandálov poškodzujúcich ekonomiku. Hoci je členom Zumovej administratívy, darí sa mu zostať mimo korupčných káuz, ktoré postihli mnoho jeho kolegov, a zachovávať si odstup od zdiskreditovaného prezidenta.

 

Africký národný kongres oslávil tohto roku 105 rokov svojej existencie. Strana sa preslávila bojom proti apartheidu a už niekoľko desaťročí je dominantnou silou na politickej scéne v JAR. Jej postavenie však oslabili interné spory a korupčné prechmaty. V posledných komunálnych voľbách prišla o kontrolu Johannesburgu a Pretórie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies