Novým ministrom zahraničných vecí KĽDR sa stal Li Jong-ho

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 06:54 • 2 min
Novým ministrom zahraničných vecí KĽDR sa stal Li Jong-ho

SOUL - Severná Kórea vymenovala nového ministra zahraničných vecí. Stal sa ním kariérny diplomat a bývalý námestník šéfa rezortu diplomacie Li Jong-ho, skúsený vyjednávač s konkurenčnou Južnou Kóreou i Spojenými štátmi. Ambasáda KĽDR v Londýne o tom v pondelok informovala britskú vládu.

slovakia

left justify in out

Ako dnes ďalej uviedla agentúra AP, Li Jong-ho slúžil v minulosti ako popredný vyjednávač Pchjongjangu počas rozhovorov svojej krajiny o jadrovom odzbrojení a v 90. rokoch sa zúčastnil aj niekoľkých kôl rokovaní KĽDR s USA. Bol taktiež veľvyslancom Severnej Kórey v Spojenom kráľovstve.

 

Podľa politických analytikov môže byť jeho vymenovanie pokusom o obnovenie diplomacie KĽDR a zlepšenie vzťahov krajiny so svetom po období napätia vyplývajúceho z januárovej jadrovej skúšky Pchjongjangu, po ktorej KĽDR zožala medzinárodnú kritiku a boli voči nej sprísnené sankcie.

 

Severná Kórea však nespresnila, čo sa stalo s odchádzajúcim ministrom zahraničných vecí Li Su-jongom. Podľa juhokórejskej tajnej služby bol počas nedávneho zjazdu povýšený na podpredsedu vládnucej Kórejskej strany práce. Zjazd bol prvým od októbra 1980 a vodca Kim Čong-un si ním posilnil svoje postavenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies