Novým lídrom pakistanského Talibanu bude Maulána Fazlulláh

NETKY.SK • 7 November 2013, 17:53 • 2 min
Novým lídrom pakistanského Talibanu bude Maulána Fazlulláh

MIRANŠÁH - Pakistanský Taliban vo štvrtok zvolil Maulánu Fazlulláha za svojho nového vodcu. Stalo sa tak po tom, čo jeho predchodcu zabilo americké bezposádkové lietadlo.

slovakia

left justify in out

Fazlulláh stál na čele brutálnej dvojročnej vlády v severozápadnom Údolí Svát v rokoch 2007-2009 predtým, než oblasť opäť získala pod kontrolu armáda. Vedenie hnutia Tehrík-i-Tálibán Pákistán (Talibanské hnutie Pakistanu) prevezme po Hakímulláhovi Mehsúdovi, ktorý zahynul v piatok. Bezposádkové lietadlo na neho vypálilo štyri rakety, ktoré okrem neho zabili ďalších štyroch ľudí vrátane Mehsúdových ochrankárov. Oznámenie o zvolení nového lídra sprevádzala v Miránšáhu, hlavnom meste Severného Vazíristánu, oslavná paľba.

Mehsúd sa stal lídrom pakistanského Talibanu v roku 2009, keď mal 30 rokov. Američania vypísali na jeho hlavu odmenu vo výške päť miliónov dolárov, keďže mu pripisujú zodpovednosť za smrť tisícov ľudí. Útok sa odohral v rovnaký deň, ako pakistanská vláda vyslala delegáciu do Severného Vazíristánu s cieľom naštartovať mierové rokovania s Talibanom. Skutočným cieľom Washingtonu bolo preto podľa Pakistanu prekazenie rozhovorov medzi Islamabadom a militantami. Pakistanská vláda si v sobotu predvolala amerického vyslanca a niektorí politici dokonca vyzvali na blokovanie amerických zásobovacích trás do Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies