Novým kubánskym prezidentom je Miguel Díaz-Canel

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 16:14 • 2 min
Novým kubánskym prezidentom je Miguel Díaz-Canel

HAVANA - Kubánsky parlament zvolil vo štvrtok podľa očakávaní za nového prezidenta krajiny Miguela Díaza-Canela, ktorý bol jediným kandidátom na nástupcu Raúla Castra na tomto poste. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Doterajšia 86-ročná hlava štátu odovzdala v záverečný deň dvojdňového zasadnutia kubánskeho Národného zhromaždenia funkciu svojmu nástupcovi Díazovi-Canelovi. Poslanci ho zvolili v tajnom hlasovaní 99,83 percenta hlasov.

 

Ako zhodnotila agentúra AP, zvolením 57-ročného Díaza-Canela sa presunula vláda tejto ostrovnej krajiny prvýkrát po takmer 60 rokoch do rúk politika mimo rodiny Castrovcov.

 

Raúl Castro ostáva naďalej na čele vládnucej Komunistickej strany Kuby, ktorá dohliada na politické a sociálne aktivity. Prezidentský post zastával od roku 2008. Vo funkcii vtedy vystriedal svojho brata, medzičasom zosnulého vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra.

 

Castrovci vládli na Kube od roku 1959.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona