Novým gruzínskym prezidentom bude Georgij Margvelašvili

NETKY.SK • 28 Október 2013, 09:00 • 2 min
Novým gruzínskym prezidentom bude Georgij Margvelašvili

TBILISI - Prezidentský kandidát vládnucej koalície Gruzínsky sen Georgij Margvelašvili sa stane novým prezidentom Gruzínska. V nedeľňajších voľbách získal vyše 62 percent hlasov a tým aj otrebnú absolútnu väčšinu, uviedla dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na volebnú komisiu v Tbilisi, ktorá zatiaľ spočítala 75 percent hlasov.

slovakia

left justify in out

David Bakradze z Jednotného národného hnutia, spojenec odchádzajúceho prezidenta Michaila Saakašviliho, dostal takmer 22 percent hlasov. Už po zverejnení prognóz uznal svoju porážku a Margvelašvilimu, ktorý má blízko k premiérovi Bidzinovi Ivanišvilimu, zablahoželal k víťazstvu. "Ako líder opozície som pripravený spolupracovať s novým prezidentom," konštatoval.

Prezidentská kandidátka Nino Burdžanadzeová zo strany Demokratické hnutie - Jednotné Gruzínsko získala desať percent hlasov. Zvyšných 20 kandidátov volili každého menej ako tri, resp. jedno percento Gruzíncov. Na voľbách sa zúčastnilo 46,6 percenta z viac ako 3,5 milióna oprávnených voličov, čo je menej, než sa očakávalo. Nízku volebnú účasť možno čiastočne pripísať tomu, že nový prezident bude mať oklieštené právomoci a jeho vplyv na život v krajine sa zmenší.

Triumf 44-ročného Margvelašviliho upevní moc jeho vládnucej koalície Gruzínsky sen po odchode Saakašviliho, ktorý bol v prezidentskom kresle desať rokov, teda dve funkčné obdobia, a podľa ústavy po tretí raz už nemohol kandidovať. Gruzínsky sen tak bude po prvý raz ovládať premiérske aj prezidentské kreslo - rok po odstavení Saakašviliho kabinetu v parlamentných voľbách.

Margvelašvili, bývalý univerzitný rektor, sa dostal vlani do vlády ako minister školstva a neskôr to dotiahol na vicepremiéra. Za svoj rýchly postup vďačí miliardárovi a premiérovi Ivanišvilimu.

Prezidentské voľby vnímané aj ako hlasovanie o dôvere voči opatreniam Ivanišviliho - zvrátiť Saakašviliho prozápadnú politiku nadviazaním silnejších vzťahov s Moskvou, avšak nevzdať sa nádeje na vstup do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Hlavným zahraničnopolitickým cieľom Margvelašviliho bude udržiavať úzke vzťahy s Ruskom aj Západom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies