Novým egyptským premiérom sa stal bývalý minister financií

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 19:35 • 2 min
Novým egyptským premiérom sa stal bývalý minister financií

KÁHIRA - Egyptský dočasný prezident Adlí Mansúr v utorok vymenoval do funkcie premiéra liberálneho ekonóma Házima al-Biblávího, ktorý v roku 2011 pôsobil niekoľko mesiacov ako minister financií.

slovakia

left justify in out

Hovorca prezidentskej kancelárie Ahmad al-Muslímání o tom informoval necelý týždeň po tom, ako armáda po masových protestoch zosadila riadne zvoleného prezidenta krajiny Muhammad Mursího. Vodca liberálnej opozície Muhammad al-Barádií, ktorý je vo svete známy ako nositeľ Nobelovej ceny mieru a bývalý šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, bude mať podľa neho v dočasnej vláde funkciu viceprezidenta pre zahraničné vzťahy. Al-Barádiího pôvodne navrhovali do čela kabinetu, s jeho nomináciou však nesúhlasila ultrakonzervatívna Strana svetla (Hizb an-Núr).

Al-Bibláví nastupuje do čela vlády s úlohou pokúsiť sa o zjednotenie politicky hlboko rozdelenej krajiny a zachrániť jej upadajúcu ekonomiku. Napätie v Egypte je mimoriadne vysoké po minulotýždňových udalostiach, keď dali ozbrojené sily Mursímu 48-hodinové ultimátum na splnenie "požiadaviek ľudu" a po tom, ako tak neurobil, ho zbavili moci. Armáda zároveň pozastavila platnosť ústavy z dielne vládnucich islamistov. Dočasný prezident ju v pondelok nahradil takzvanou ústavnou deklaráciou, ktorá okrem iného predpokladá vypísanie nových volieb a referenda o zmenách v pôvodnej ústave. Okrem zosadených islamistov majú k dokumentu výhrady aj ich odporcovia, armáda však v utorok varovala pred akýmikoľvek pokusmi narúšať "zložitý" prechod na nový režim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona