Novým šéfom NBÚ má byť poslanec K. Krnáč, potrebuje ešte previerku

NETKY.SK • 7 Júl 2011, 10:24 • 2 min
Novým šéfom NBÚ má byť poslanec K. Krnáč, potrebuje ešte previerku

Novým šéfom NBÚ má byť poslanec K. Krnáč, potrebuje ešte previerku

slovakia

left justify in out

img

Novým riaditeľom Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sa má stať poslanec SaS Kamil Krnáč. Po dnešnom rokovaní Koaličnej rady to oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že Krnáč ešte musí dostať bezpečnostnú previerku, na ktorej sa aktuálne pracuje.
      Podľa jej slov v poradí už štvrtú nomináciu SaS na tento post akceptovali všetky koaličné strany. "Oboznámili sme sa so životopisom pána poslanca, osobne nemám dôvod mať výhradu k takémuto návrhu," uistila Radičová.
      Predsedníčka vlády priznala, že ide o politickú nomináciu. "Osobne by som privítala, keby to bol kandidát bez politického krytia, ale nediskvalifikujem ho a priori z dôvodu jeho členstva v SaS," vysvetlila. Radičová si nemyslí, že Krnáč je príliš mladý (34 rokov) a neskúsený. "Vybavil sa mi Werichov citát, že z hlúpeho mladíka bude ešte sprostejší starec. Samotný vek ešte nič neznamená. Dokonca tam vidím aj výhodu, že nie je zosieťovaný," dodala.
      Ak parlament Krnáča na čelo NBÚ zvolí, jeho poslanecký mandát sa nebude uplatňovať. V parlamente za neho nastúpi náhradník z SaS Ľuboš Majer.
      SaS už koalícii pred Krnáčom predložila troch kandidátov na post šéfa NBÚ. Ani jeden neuspel. Prvým bol Ján Stano, ktorý neprešiel, lebo pracoval v SIS pod vedením Ivana Lexu. Voči sudcovi Petrovi Paludovi mala zase výhrady SDKÚ-DS. Tretím bo sudca Juraj Kliment, voči ktorému mali výhrady štyria poslanci OKS. Dôvodom bol Klimentov verdikt v kauze Cervanová.
      Na čele NBÚ stále stojí nominant ĽS-HZDS František Blanárik, ktorý sa funkcie vzdal už pred pár mesiacmi, no vykonávať ju bude až kým nebude zvolený jeho nástupca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona