Novým členom Bankovej rady NBS bude Vladimír Dvořáček

NETKY.SK • 19 Február 2014, 13:41 • 2 min
Novým členom Bankovej rady NBS bude Vladimír Dvořáček

BRATISLAVA - Vláda na stredajšom rokovaní schválila návrh guvernéra centrálnej banky Jozefa Makúcha na vymenovanie nového člena bankovej rady.

slovakia

left justify in out

Novým členom Bankovej rady Národnej banky Slovenska (NBS) bude Vladimír Dvořáček. Na návrh guvernéra centrálnej banky Jozefa Makúcha ho do funkcie v stredu vymenoval vládny kabinet. Vladimír Dvořáček, ktorý v NBS pracuje od roku 2010 na pozícii výkonného riaditeľa útvaru dohľadu nad finančným trhom, tak nastúpi do pozície člena bankovej rady s účinnosťou od 2. apríla 2014. Informovala o tom centrálna banka.

 

Banková rada podľa zákona o Národnej banke Slovenska pozostáva z piatich členov. Sú nimi guvernér, dvaja viceguvernéri a ďalší dvaja členovia. Už dlhšie obdobie však funguje iba v štvorčlennom zložení a chýba jej jeden viceguvernér. Prvým je od roku 2012 Ján Tóth, druhý odvtedy vymenovaný nebol. V štvorčlennom zložení tak bude zrejme pokračovať aj po vymenovaní Dvořáčka za riadneho člena bankovej rady. Ďalšiemu členovi rady, Štefanovi Králikovi, totiž práve 1. apríla uplynie päťročné funkčné obdobie. 

 

Banková rada Národnej banky Slovenska je najvyšším riadiacim orgánom centrálnej banky. Guvernéra a viceguvernérov vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády po ich schválení Národnou radou Slovenskej republiky. Dvoch ďalších členov bankovej rady vymenúva a odvoláva vláda na návrh guvernéra Národnej banky Slovenska. Funkčné obdobie členov bankovej rady je päťročné. Na čele Národnej banky Slovenska pôsobí od 12. januára 2010 guvernér Jozef Makúch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona