Novým českým veľvyslancom v USA bude Hynek Kmoníček

NETKY.SK • 11 December 2015, 07:02 • 2 min
Novým českým veľvyslancom v USA bude Hynek Kmoníček

PRAHA - Novým českým veľvyslancom v USA sa stane riaditeľ zahraničného odboru na Pražskom hrade Hynek Kmoníček (53). Jeho meno na svojom pondelkovom zasadnutí schválila vláda. Denníku Právo to dnes potvrdil dôveryhodný zdroj z kabinetu.

slovakia

left justify in out

Kmoníček nahradí niekdajšieho ministra poľnohospodárstva a podpredsedu ODS Petra Gandaloviča, ktorý je na poste českého veľvyslanca v USA od roku 2011, až na prelome rokov 2016-2017.


Sám Kmoníček svoje schválenie nechcel potvrdiť. "Nemôžem to komentovať, mená veľvyslancov sa zverejňujú až po udelení agrément (vyslovenie súhlasu štátom, kde bude veľvyslanec pôsobiť)," povedal Právu a naznačil, že zahraničný odbor prezidentovi Milošovi Zemanovi povedie ešte takmer celý budúci rok.


"Nech už bude novým veľvyslancom ktokoľvek, želal by som si, aby do Washingtonu prišiel vtedy, keď stará prezidentská administratíva bude odovzdávať agendu tej novej (teda v januári 2017). To pomáha vytvoriť si v prechodnom období kontakty, ktoré sa neskôr ťažko získavajú. Ľudia si jednoducho zvyknú, že ste nastúpil spoločne s nimi," doplnil podľa spravodajského servera Novinky.cz Kmoníček, ktorý v minulosti zastával post námestníka ministra zahraničných vecí, veľvyslanca pri OSN, v Indii či Austrálii.


Známy je predovšetkým ako odborník na islam, Blízky východ a bezpečnostnú problematiku v tejto oblasti aj v súvislosti s americkými záujmami.


Práve úloha Česka v Sýrii, ktoré funguje ako spojka Západu s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, je pre USA podľa Kmoníčka v súčasnosti hlavnou devízou, ktorá Prahu robí pre Washington zaujímavou. Česká misia v Damašku obhajuje na základe dohody aj záujmy USA v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona