Novým britským eurokomisárom by mohol byť sir Julian King

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:37 • 2 min
Novým britským eurokomisárom by mohol byť sir Julian King

BRUSEL - Britský premiér David Cameron by mal vymenovať za nového britského eurokomisára súčasného veľvyslanca Spojeného kráľovstva vo Francúzsku sira Juliana Kinga. Uviedol to európsky týždenník Politico s odvolaním sa na zdroje z prostredia Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Británia momentálne nemá zástupcu v exekutíve EÚ. Britský eurokomisár Jonathan Hill, ktorý mal na starosti finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu, sa dva dni po referende o zotrvaní krajiny v EÚ vzdal svojej funkcie. Vo vyhlásení uviedol, že pociťuje veľké sklamanie z výsledku referenda a nemôže pokračovať vo svojej funkcii, ako keby sa nič nestalo.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker rozhodol, že Hillovo portfólio preberie podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis. Nie je však vylúčené, že časť z týchto kompetencií pripadne aj eurokomisárovi pre hospodárske otázky, dane a clá Pierrovi Moscovicimu.

 

Juncker počas pracovného výjazdu eurokomisie do Štrasburgu, kde sa koná plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, údajne viackrát spomenul, že novým britským eurokomisárom bude práve King, diplomat, ktorý dlho pôsobil v Bruseli a dobre pozná záležitosti EÚ.

 

Kingovo vymenovanie bude musieť odobriť Európsky parlament, ktorý vykonáva aj takzvaný híring - vypočutie o kvalitách a odbornej znalosti potrebných pre pôsobenie v exekutíve EÚ.

 

Juncker a Cameron sa počas summitu EÚ v Bruseli dohodli, že Británia pošle náhradníka za Hilla, ktorý bude členom Európskej komisie až do odchodu krajiny z EÚ, pričom Juncker neskôr rozhodne, akými kompetenciami poverí nového komisára. Určite to ale nebude oblasť finančnej stability a kapitálovej únie.

 

King v minulosti pôsobil ako šéf kabinetu bývalého britského eurokomisára pre obchod Petra Mandelsona (2004-2008) v prvom mandáte Josého Manuela Barrosa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies