Nový, zmutovaný vírus Covid19 už aj v Holandsku. Británia hlási najvyšší počet denného prírastku pozitívnych

NETKY.SK • 29 December 2020, 09:54 • 2 min
Nový, zmutovaný vírus Covid19 už aj v Holandsku. Británia hlási najvyšší počet denného prírastku pozitívnych

HAAG/LONDÝN - Ani rýchle uzavretie krajiny pred osobami prichádzajúcimi z Británie, Holandsku nepomohlo. Briti medzitým hlásia najvyššie množstvo prípadov.

slovakia

left justify in out

Holandsko ako prvé zaregovalo na objavenie zmutovaného typu koronavírusu a uzavrelo leteckú i vlakovú prepravu so Spojeným Kráľovstvom. Podľa najnovších správ sa však nový typ Covid19 dostal aj k nim.

 

11 prípadov

 

Holandský úrad verejného zdravotníctva oznámil, že potvrdil 11 prípadov nového nákazlivejšieho variantu koronavírusu, ktorý prvýkrát zistili vo Veľkej Británii. Patrí k ním aj klaster piatich infekcií v základnej škole v Rotterdame.

 

Holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge v liste poslancom v pondelok uviedol, že úrad ďalej prešetruje klaster v škole v snahe získať nové poznatky o šírení nového variantu vírusu. Minister konštatoval, že prešetrovanie by mohlo pomôcť pri odpovediach na otázky, či je rola detí zo základných škôl pri šírení nového variantu odlišná v porovnaní s inými variantmi vírusu.

 

img

 


Všetky školy v Holandsku sú zatvorené minimálne do 15. januára. Je to súčasť prísneho päťtýždňového lockdownu, ktorého cieľom je zabrzdiť rastúce tempo šírenia nákazy. Šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že vládny poradný panel zdravotníckych expertov sa má stretnúť v stredu, aby zhodnotil stav pandémie a bude diskutovať aj o novom variante koronavírusu.

 

Čítajte tiež: Nový druh koronavírusu vystrašil svet! Ten sa zatvára pred Spojeným kráľovstvom

 

img

 

Slovensko

 

Nová mutácia koronavírusu, ktorá sa potvrdila vo Veľkej Británii, je už pravdepodobne aj na Slovensku, uviedol na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí. Odborníci ministerstva a Úradu verejného zdravotníctva SR momentálne podľa Krajčího hľadajú najrýchlejšie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. Zároveň sa realizuje zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie, zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území SR.

 

 „Aj vzhľadom na nemalú časť našich obyvateľov, ktorí pendlujú medzi Anglickom a Slovenskom, je pravdepodobné, že nová mutácia koronavírusu už na Slovensku je prítomná,” skonštatoval minister s tým, že aj tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka. Potvrdzovať by to mohlo aj vysoké premorenie niektorých marginalizovaných komunít.

 

img

 

Británia

 

Veľká Británia v pondelok nahlásila najvyšší denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie, a to 41 385. Počet pozitívnych testov za jeden deň v krajine prekročil hranicu 40-tisíc prvýkrát, hoci významne sa zvýšil počet testovaných.

 

Británia zároveň evidovala 357 ďalších úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, čím ich celkový počet stúpol na 71 109. Predošlý deň v krajine zistili 30 501 nákaz a infekcii podľahlo 316 ľudí. Riaditeľka Úradu verejného zdravotníctva Anglicka Yvonne Doyleová však uviedla, že napriek bezprecedentným úrovniam infekcií je na obzore nádej. Môžeme problém tohto vírusu riešiť spoluprácou v čase, kedy pokračuje distribúcia vakcíny k najzraniteľnejším," uviedla Doyleová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies