Nový Zéland: Zemetrasenie "odhryzlo" milióny ton ľadu z Tasmánskeho ľadovca

NETKY.SK • 23 Február 2011, 08:19 • 2 min
Nový Zéland: Zemetrasenie "odhryzlo" milióny ton ľadu z Tasmánskeho ľadovca

Nový Zéland: Zemetrasenie "odhryzlo" milióny ton ľadu z Tasmánskeho ľadovca

slovakia

left justify in out

img

Ničivé zemetrasenie, ktoré dnes zničilo časti novozélandského mesta Christchurch, otriaslo aj Tasmánskym ľadovcom v Národnom parku Aoraki/Mount Cook, z ktorého sa podľa odhadov mohlo uvoľniť okolo 30 miliónov ton ľadu. Informoval o tom portál www.nzherald.co.nz.
      Pasažieri dvoch výletných člnov na Tasmánskom jazere pod Tasmánskym ľadovcom sa dostali do vĺn vysokých 3,5 metra, ktoré vyvolali uvoľnené kusy ľadu. Manažér vysokohorskej dediny v Národnom parku Aoraki/Mount Cook Denis Callesen uviedol, že v jazere sa vytvorili obrovské ľadové kryhy, ktoré sa v obrovských vlnách trieštili o seba približne pol hodinu.
      Vedenie národného parku prijalo okamžité bezpečnostné opatrenia.
      Ide o tretie najväčšie množstvo ľadu, ktoré sa uvoľnilo do Tasmánskeho jazera.
      Tasmánsky ľadovec je najväčší zo skupiny ľadovcov Novozélandských Álp na Južnom ostrove. Ešte nedávno bol dlhý 29 kilometrov, ale vplyvom globálneho otepľovania  sa každoročne skráti približne o 500 metrov.
      Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 pripravilo v druhom najväčšom meste Christchurch o život najmenej 65 ľudí. V mnohých zničených budovách uviazlo do 200 ľudí.
      Na viacerých miestach v Christchurchi vypukli požiare. Mnohé ulice zaplavilo, pretože potrhalo potrubia. Prerušili sa aj elektrické a telefonické vedenia. Policajtom a hasičom, ktorí pátrali po tých, čo mohli prežiť, pomáhala aj armáda.
      Vedenie mesta vyhlásilo stav núdze a nariadilo evakuáciu centra Christchurchu. Miestne letisko uzavreli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies