Nový Zéland zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,4 stupňa

NETKY.SK • 13 November 2016, 13:35 • 2 min
Nový Zéland zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,4 stupňa

WELLINGTON – Nový Zéland zasiahlo silné zemetrasenie, neďaleko mesta Christchurch, ktoré pred piatimi rokmi zrovnalo zemetrasenie takmer so zemou!

slovakia

left justify in out

Podľa seizmológov malo zemetrasenie silu 7,4 stupňa Richterovej škály, čo je silnejšie ako to v roku 2011, ktoré malo silu 6,3.

 

 

Zem sa začala triasť o pol noci miestneho času (12:00 SEČ). Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 63 kilometrov východne od Amberley a 93 kilometrov severovýchodne od Christchurch a ležalo v hĺbke ôsmich kilometrov.

 

 

 

Podľa novozélendských médií otrasy cítili aj obyvatelia Wellingtonu.

 

Zemetrasenia sú na Novom Zélande časté, pretože tu na seba narážajú dve veľké zemské dosky a ostrovy ležia aj v takzvanom tichomorskom Ohnivom kruhu, v ktorom sa vyskytuje 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

 

Seizmológovia v tejto ostrovnej krajine zaznamenajú ročne až 15.000 zemetrasení, ale človek dokáže vnímať asi len 150 z nich, pričom len dve desiatky presahujú magnitúdu 5,0.


Novozélandské úrady nariadili evakuáciu obyvateľstva z východného pobrežia

Novozélandské úrady dnes vydali varovanie pred prívalovými vlnami cunami a vyzvali obyvateľstvo žijúce na východnom pobreží, aby sa presunulo do vnútrozemia a na vyššie položené miesta. Riziko vzniku cunami je dôsledkom silného zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré dnes v noci zaregistrovali pri pobreží Južného ostrova.

 

Podľa dostupných informácií si zemetrasenie nevyžiadalo obete na životoch. Spôsobilo však materiálne škody, ktorých rozsah zatiaľ nie je presne známy. V niektorých častiach krajiny došlo aj k prerušeniu dodávok elektrickej energie a výpadku telefonického spojenia. V dedine Cheviot, ktorá sa nachádza najbližšie k epicentru, bolo poškodených viacero budov.

 

Miestne orgány civilnej obrany upozornili obyvateľstvo, že seizmická aktivita môže v najbližších hodinách pokračovať a zvýšiť sa. Miestne médiá - aj s odvolaním sa na svedectva obyvateľov - informovali, že po prvom silnom otrase nasledovalo niekoľko slabších dotrasov. Úrady tiež varovali, že prvá vlna cunami nemusí byť najvyššia.

 

Otrasy zeme na Novom Zélande vystrašili maďarskú delegáciu na čele s J.Áderom

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktoré dnes v noci zaregistrovali pri pobreží Južného ostrova Nového Zélandu a ktorého hypocentrum sa nachádzalo 63 kilometrov východne od Amberley a 93 kilometrov severovýchodne od Christchurchu na Južnom ostrove v hĺbke ôsmich kilometrov, vystrašilo aj maďarského prezidenta Jánosa Ádera a delegáciu, ktorá ho sprevádza na návšteve spomínanej krajiny.

 

Najvyšší maďarský predstaviteľ so sprievodom je však v poriadku, žiadnu fyzickú ujmu na zdraví nikto z hostí, ktorí na Nový Zéland pricestovali v sobotu miestneho času, neutrpel.

 

Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na šéfku tlačového odboru hlavy štátu Anitu Altorjaiovú.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies