Nový Zéland vyšetruje hrozby otrávenia dojčenského mlieka pesticídmi

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 13:37 • 2 min
Nový Zéland vyšetruje hrozby otrávenia dojčenského mlieka pesticídmi

WELLINGTON - Novozélandská polícia dnes uviedla, že vyšetruje hrozby neznámeho páchateľa, ktorý sa vyhráža otrávením dojčenského mlieka pesticídmi, informovali agentúra AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa polície anonymné listy doručili vlani v novembri novozélandskému združeniu farmárov a firme Fonterra, gigantovi na trhu s mliečnymi výrobkami. Pisateľ v nich hrozil, že otrávi mlieko určené pre dojčatá poľnohospodárskym pesticídom 1080, ak Nový Zéland neprestane túto látku používať do konca marca 2015.   
     

Výhražné listy obsahovali aj malé balenia sušeného mlieka, v ktorých sa po testoch preukázala prítomnosť koncentrovaného pesticídu 1080.
     

Novozélandský premiér John Key pre agentúru AP uviedol, že hrozba je zrejme falošná, pričom rodičov uistil, že dojčenská výživa je pre deti bezpečná.
     

"Aj keď je tu možnosť, že táto hrozba je falošná, musíme s ňou zaobchádzať seriózne," uviedol pre DPA predstaviteľ austrálskej polície.

     

Pesticíd 1080 (fluoroctan sodný) sa na Novom Zélande vo veľkom používa na hubenie krýs a lasíc, ktoré ohrozujú populáciu domorodých vtákov.
     

Bezpečnosť produktov mliekarenského priemyslu je pre Nový Zéland mimoriadne dôležitá. Zisk z exportu mliečnych výrobkov predstavoval vlani pre tento ostrovný štát 15 miliárd novozélandských dolárov (vyše 10 miliárd eur), pričom najväčší dopyt po novozélandských produktoch prichádza z Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies