Nový Zéland trápia silné dažde: Dostavili sa hrozivé záplavy

NETKY.SK • 23 Júl 2017, 09:08 • 2 min
Nový Zéland trápia silné dažde: Dostavili sa hrozivé záplavy

WELLINGTON - Mnoho častí Južného ostrova na Novom Zélande zápasí s dôsledkami záplav po tom, ako tam za 24 hodín spadol viac ako dvojnásobok priemerného úhrnu zrážok za júl.

slovakia

left justify in out

V najväčších mestách Južného ostrova - Christchurch a Dunedin - naďalej platí stav ohrozenia, ktorý tam úrady vyhlásili začiatkom tohto víkendu. Podobné opatrenia prijali aj v mestách Timaru a Otago.

 

Pred stúpajúcou vodou boli do bezpečia evakuované stovky ľudí. Polícia apelovala na obyvateľstvo, aby nevychádzalo z domov a nehazardovalo. Novozélandský premiér Bill English na svojom konte na sieti Twitter vyzval obyvateľov Južného ostrova, nech konajú podľa pokynov miestnych úradov a navzájom si pomáhajú.

 

Výdatné dažde sprevádzané prudkým vetrom už dnes síce ustali, ale voda, ktorá sa vyliala z korýt riek, zatiaľ neklesá. Niektoré rozvodnené toky by dnes mali kulminovať.

 

Úrady očakávajú komplikácie v doprave. Mnohé cesty vrátane diaľnic sú uzavreté. Úrady sa obávajú ďalších záplav a zosuvov podmáčanej pôdy, a to práve na cesty. Rozsah škôd ešte nie je známy, ale očakáva sa, že budú veľké. Do oblastí postihnutých záplavami povolali aj armádu.

 

Agentúra DPA uviedla, že ide o druhú vlnu prudkých zimných dažďov za posledné dva týždne. Minulý týždeň Nový Zéland sužovali vietor s rýchlosťou 140 km/h a výdatné lejaky, čo spôsobilo problémy na mnohých miestach krajiny.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies