Nový Zéland: Sopka Tongariro vybuchla prvýkrát od roku 1897, vznikol mrak popola

NETKY.SK • 7 August 2012, 06:40 • 2 min
Nový Zéland: Sopka Tongariro vybuchla prvýkrát od roku 1897, vznikol mrak popola

Nový Zéland Sopka Tongariro vybuchla prvýkrát od roku 1897, vznikol mrak popola - Svet Novozélandská sopka Tongariro, ktorá vybuchla v noci nadnes miestneho času prvýkrát od roku 1897, chrlila červené skaly a vytvorila mrak popola nad väčšinou strednej ča

slovakia

left justify in out

img

Novozélandská sopka Tongariro, ktorá vybuchla v noci nadnes miestneho času prvýkrát od roku 1897, chrlila červené skaly a vytvorila mrak popola nad väčšinou strednej časti Severného ostrova. V priebehu dneška sa však vulkán už upokojil, uviedli vedci.
      Výbuch 1968 metrov vysokej sopky Tongariro sprevádzalo zemetrasenie trvajúce približne päť minút. Obyvatelia v blízkosti vulkánu počuli hlasné explózie a videli, ako k oblohe vymrštil "horiace balvany", potom zbadali stúpajúci stĺp popola. Vulkanológ Brad Scott o tom informoval rozhlasovú stanicu Radio New Zealand.
      Niektorí ľudia opustili svoje domovy v oblasti. Polícia uzatvorila pre zlú viditeľnosť hlavnú cestu na ostrove, ktorá spája metropolu Wellington s najväčším novozélandským mestom Auckland. Počas dnešného dňa však už cestu otvorili.
      Zranenia ani škody spôsobené výbuchom sopky ešte neboli hlásené. Podľa polície došlo k erupcii v pondelok krátko pred polnocou miestneho času (pred 14.00 h SELČ).
      Meteorológ Scott uviedol, že vedcov prekvapila erupcia Tongarira - najmenšej z troch sopečných hôr na náhornej plošine v strednej časti Severného ostrova. Vedci pritom oblasť neustále monitorujú.
      "Úprimne povedané, v najnovších údajoch sme nepostrehli nič zvláštne. Až poslednú noc údaje naznačovali, že sopka sa chystá vybuchnúť," dodal Scott.
      K ďalším erupciám či zemetraseniam síce nedošlo, ale vedci budú teraz viac v strehu, keďže krátery sa roztrhli a otvorili.
      Civilná obrana varovala pred "prípadnou hrozbou", ktorú predstavuje mrak popola, rozkladajúci sa nad ostrovom od pobrežia k pobrežiu v dĺžke 250 kilometrov. Úrad tiež upozornil, aby ľudia žijúci v blízkosti zostávali doma či v uzatvorených budovách. 
      Oblak sopečného popola údajne siaha do výšky 6000 metrov a letecká spoločnosť Air New Zealand oznámila, že možno zruší alebo odloží niekoľko letov ponad Severný ostrov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona