Nový Zéland sa ponúkol, že prijme neželaných migrantov z Austrálie

NETKY.SK • 19 Február 2016, 12:01 • 2 min
Nový Zéland sa ponúkol, že prijme neželaných migrantov z Austrálie

SYDNEY - Nový Zéland je pripravený prijať žiadateľov o azyl, ktorých Austrália hodlá poslať do záchytného strediska na Nauru, hoci sa zdá, že Canberra tejto iniciatíve nevyhovie, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Otázka osudu týchto 267 migrantov pochádzajúcich z Blízkeho východu a Ázie bola prerokúvaná na každoročnom stretnutí austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla a jeho novozélandského náprotivka Johna Keya v Austrálii.

 

Keyova vláda ešte v roku 2013 podpísala s Canberrou dohodu o presídlení 150 utečencov za rok z Nauru a Papuy-Novej Guiney. Key na rozhovoroch pripomenul, že ponuka stále platí, ak sa potvrdí, že ide o skutočných utečencov.

 

Turnbull sa však postavil voči jeho zámerom skôr záporne s tým, že austrálska vláda nechce podporovať priekupníkov s ľuďmi, ktorí verbujú žiadateľov o azyl z Bangladéša, Iránu alebo Afganistanu, aby sa vydali na riskantnú cestu.

 

Canberra odmieta povoliť migrantom, ktorí sa pokúsia dostať k austrálskym brehom na člnoch, usadiť sa v krajine, a namiesto toho ich posiela do záchytných stredísk na Nauru a Papue-Novej Guinei. Táto politika však ich prílev zastavila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies