Nový Zéland pripravuje nový zákon, ktorý umožní uvaliť sankcie na Rusko

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 08:33 • 2 min
Nový Zéland pripravuje nový zákon, ktorý umožní uvaliť sankcie na Rusko

Wellington - Novozélandská vláda plánuje urýchlené schválenie legislatívy, ktorá jej umožní zaviesť ekonomické sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajine. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Existujúce novozélandské zákony vláde neumožňujú uvaliť zásadné a cielené sankcie – len tie, ktoré sa schvália na pôde OSN. To spôsobilo, že Nový Zéland ostal po invázii ochromený, keďže Rusko má v Bezpečnostnej rade OSN právo veta a vetovalo aj rezolúciu odsudzujúcu napadnutie Ukrajiny.

 

Premiérka Jacinda Ardernová v pondelok vyhlásila, že nová legislatíva umožní Novému Zélandu cieliť sankcie na konkrétnych ľudí, spoločnosti a majetok súvisiaci s inváziou vrátane ruských oligarchov. Nový Zéland by mohol takto zmraziť majetky a zabrániť superjachtám alebo lietadlám v príchode do krajiny.

 

img

 

Ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutová uviedla, že návrh zákona "pošle jasný signál, že Nový Zéland nebude bezpečným útočiskom pre ľudí, ktorí si sem želajú presunúť svoje investície".

 

img

 

Návrh zákona o sankciách proti Rusku majú zákonodarcovia prerokovávať v stredu 9. marca a ešte v deň deň by mal byť schválený. Ardernová vyhlásila, že dúfa, že ho podporia zákonodarcovia naprieč všetkými politickými stranami, hoci jeho jednomyseľné schválenie nie je zaručené.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona