Nový Zéland po streľbe v mešitách uvažuje o zmene zákonov o strelných zbraniach

NETKY.SK • 16 Marec 2019, 18:55 • 2 min
Nový Zéland po streľbe v mešitách uvažuje o zmene zákonov o strelných zbraniach

WELLINGTON - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová pripustila deň po streleckom útoku v dvoch mešitách v meste Christchurch zmenu tamojších zákonov o strelných zbraniach. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Dnes, keď krajina smúti, treba hľadať odpovede," povedala v sobotu ráno miestneho času médiám. Ardernová potvrdila, že predpokladaný strelec z Christchurchu získal v novembri 2017 zbrojný preukaz, vďaka ktorému si mohol legálne zaobstarať zbrane a tie použil pri útoku. Útočníka zadržali s piatimi strelnými zbraňami.

 

Podľa predsedníčky novozélandskej vlády boli zbrane použité útočníkom zrejme upravené a takisto aj jeho auto bolo plné zbraní, čo naznačuje "jeho úmysel pokračovať v útoku".

 

"Zatiaľ, čo sa pracuje na reťazi udalostí, ktoré viedli k obom - držaniu zbrojného preukazu a prechovávania týchto zbraní -, jedno viem povedať hneď teraz. Naše zákony o strelných zbraniach sa zmenia," dodala Ardernová.

 

Novozélandský generálny prokurátor David Parker podľa spravodajskej stanice BBC povedal, že vláda sa bude zaoberať zákazom poloautomatických zbraní, ale že konečné rozhodnutie nebolo prijaté.

 

 

Predchádzajúce pokusy sprísniť zákony o zbraniach v krajine so silnou zbrojnou lobby a kultúrou lovu zlyhali.

Predpokladaný útočník, ktorým je 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant, sa doposiaľ nenachádzal na žiadnom zozname sledovaných osôb bezpečnostných služieb.

 

Streľba v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch sa začala v piatok približne o 13.45 h miestneho času (2.45 h SEČ).

 

Pri útokoch zahynulo najmenej 49 ľudí a viac než štyri desiatky ďalších utrpeli strelné zranenia. Polícia zároveň objavila dve podomácky zhotovené výbušné zariadenia v automobiloch zaparkovaných pred mešitami. Zadržaní boli štyria podozriví, jedného z nich neskôr prepustili a ďalšieho, Brentona Tarranta, obvinili z vraždy.

 

Tarrant v sobotu predstúpil pred súd, kde sudca prečítal obvinenie z vraždy. Sudca povedal, že voči nemu môžu byť vznesené aj ďalšie obvinenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona