Nový Zéland chce modernizovať armádu

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 11:07 • 2 min
Nový Zéland chce modernizovať armádu

WELLINGTON - Po Austrálii oznámil aj Nový Zéland rozsiahly program modernizácie armády.

slovakia

left justify in out

Vláda vo Wellingtone reaguje okrem iného na rastúcu hrozbu terorizmu, napätie v Juhočínskom mori, nepokojnú situáciu na Blízkom východe a v Afrike a zhoršené vzťahy medzi Ruskom a Západom, uvádza sa v dnes zverejnenom dokumente o plánoch v oblasti obrany. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Vláda chce v najbližších 15 rokoch investovať 20 miliárd novozélandských dolárov (12,3 mld. eur) do výmeny zastaraných lodí a lietadiel, lepšej obrany proti počítačovým útokom či modernizácie spravodajských, prieskumných a sledovacích systémov.

 

Tzv. biela kniha pre rezort obrany zaraďuje k strategickým výzvam pre Nový Zéland v nadchádzajúcich 25 rokoch popri uvedených problémoch aj zvýšené vojenské výdavky v celom regióne juhovýchodnej Ázie.

 

Austrália začiatkom tohto roka ohlásila nové výdavky na zbrojenie vo výške 195 miliárd austrálskych dolárov (127 mld. eur) v najbližších desiatich rokoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies