Nový Zéland by mohol byť prvou krajinou bez cigariet! Vláda chce vytvoriť celú jednu generáciu nefajčiarov

NETKY.SK • 2 Máj 2021, 15:50 • 2 min
Nový Zéland by mohol byť prvou krajinou bez cigariet! Vláda chce vytvoriť celú jednu generáciu nefajčiarov

WALLINGTON - Nový Zéland oznámil súbor návrhov zameraných na zákaz fajčenia pre budúcu generáciu. V roku 2025 chcú byť krajinou nefajčiarov.

slovakia

left justify in out

Plány zahŕňajú postupné zvyšovanie veku odkedy by bol povolený predaj cigariet. Zároveň by sa rozšíril zákaz predaja cigariet a tabakových výrobkov osobám narodeným po roku 2004. Vytvorila by sa tak celá jedna generácia nefajčiarov.

 

Progresívny prístup vlády

Vláda uvažovala nad rôznymi modelmi, do úvahy prichádzalo aj zníženie hladiny nikotínu v tabakových výrobkoch, o zákaze filtrov, o stanovení minimálnej ceny tabaku či dokonca o obmedzení miest, kde je možné predávať tabak a cigarety. Informoval o tom denník The Guardian.

 

"Potrebujeme nový prístup," oznámila vo štvrtok spolupracovníčka ministra zdravotníctva Dr. Ayesha Verrall. „Asi 4500 Novozélanďanov zomiera každý rok v dôsledku fajčenia. Musíme dosiahnuť zrýchlený pokrok, aby sme dosiahli tento cieľ - Smokefree 2025. Bez kontroly tabaku sa tam však nedostaneme,“ skonštatovala Ayesha.

 

Táto myšlienka si získala podporu mnohých zdravotníckych organizácií. "Tento návrh ide nad rámec pomoci ľuďom pri odvykaní," uviedla vo vyhlásení výkonná riaditeľka Spoločnosti pre rakovinu Lucy Elwoodová. Hovorí, že tabak je najškodlivejším spotrebným výrobkom v histórii a je potrebné ho postupne obmedziť.

 

Návrh narazil na viacero problémov

Tento návrh však narazil na viacero problémov, s ktorými sa bude musieť vláda vysporiadať. Jednou z najzávažnejších je čierny trh a pašovanie tabaku a cigariet na Nový Zéland.

 

Nevôľu s týmto návrhom vyjadrili aj maloobchodníci, pre ktorých je predaj cigariet veľmi dôležitým tovarom. Mnohí sa tiež pýtajú, do akej miery môže vláda zasahovať do života svojich občanov a či im vôbec môže zakázať fajčiť. 

 

„Existuje filozofický princíp toho, že dospelí môžu v rozumných prípadoch rozhodovať sami za seba,“ napísal v analýze pre novozélandský časopis Spinoff novinár Alex Braae.

 

Fajčenie pritom na Novom Zélande spôsobuje každé štvrté úmrtie na rakovinu. Najviac fajčiarov je spomedzi domoredého obyvateľstva u Maurov. Rakovina je hlavnou príčinou úmrtí u maorských žien a druhou najčastejšou príčinou u maorských mužov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona