Nový Zéland bude mať možno novú vlajku s papraďou a štyrmi hviezdami

NETKY.SK • 11 December 2015, 14:13 • 2 min
Nový Zéland bude mať možno novú vlajku s papraďou a štyrmi hviezdami

WELLINGTON - Novozélanďania vybrali v prvom kole referenda návrh prípadnej novej štátnej vlajky, ktorý znázorňuje typickú miestnu papraď a štyri hviezdy, predstavujúce súhvezdie Južný kríž.

slovakia

left justify in out

Ukazujú to dnes oznámené predbežné výsledky z hlasovania poštou. Rozdiely v počte hlasov medzi dvoma podobnými návrhmi vlajok, líšiacimi sa len farebným prevedením, sú však príliš tesné, aby sa dal jeden z nich označiť za víťazný. Víťaza spomedzi celkovo piatich návrhov oznámia v utorok 15. decembra, keď už budú spočítané všetky, aj neskoršie hlasy a hlasy odovzdané v zahraničí.

 

Tým sa však celý proces neskončí. Nech už v utorok zvíťazí akýkoľvek návrh vlajky, v druhom kole referenda v marci bude súperiť so súčasnou vlajkou, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Víťazný návrh má podobné znaky ako súčasná vlajka. Ponecháva štyri červené hviezdy predstavujúce Južný kríž, ale namiesto vlajky Veľkej Británie obsahuje papraď, ktorá sa stala národným symbolom a nosia ju mnohé športové tímy vrátane milovaného ragbyového tímu All Blacks.

 

Novozélanďania si vyberali novú vlajku spomedzi piatich možností. Dva návrhy vytvoril Kyle Lockwood - na jednom návrhu dal do ľavého horného rohu čiernu farbu a na druhom červenú.

 

Predbežné výsledky referenda zverejnené dnes ukázali, že Lockwoodova čierna možnosť získala 50,5 percenta hlasov a červená alternatíva 49,5 percenta.

Údaje od volebnej komisie ukazujú, že do dnešného dňa dostala 1,53 milióna hlasov, čo predstavuje 48 percenta oprávnených voličov v krajine so 4,6 milióna obyvateľov.

 

Vicepremiér Bill English vo vyhlásení uviedol, že výsledky naznačujú silný záujem verejnosti o tento proces.

 

Mnoho obyvateľov Nového Zélandu pokladá súčasnú štátnu vlajku za zastaranú a príliš podobnú austrálskej. Prvok britskej vlajky, známej ako Union Jack, je pripomienkou koloniálnej minulosti, ktorú chcú Novozélanďania už nechať za sebou. Nový Zéland sa niekedy dostáva do tieňa Austrálie, svojho väčšieho suseda, a podobnosť vlajok tento problém ešte znásobuje.

 

Množstvo Novozélanďanov chce však ponechať súčasnú vlajku. Bojoval pod ňou veľký počet veteránov a cítia k nej výnimočný vzťah. Ďalší zasa jednoducho nevidia potrebu meniť vlajku. Iní tvrdia, že celý proces voľby je drahý ťah, ktorý inicioval premiér John Key, aby odlákal pozornosť od naliehavejších záležitostí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies