Nový zákonník práce opäť prešiel francúzskym parlamentom bez súhlasu poslancov

NETKY.SK • 5 Júl 2016, 19:37 • 2 min
Nový zákonník práce opäť prešiel francúzskym parlamentom bez súhlasu poslancov

PARÍŽ - Kontroverzný návrh nového zákonníka práce prešiel dnes francúzskym parlamentom v druhom čítaní, a to opäť bez súhlasu poslancov.

slovakia

left justify in out

Vláda premiéra Manuela Vallsa totiž využila osobitný článok ústavy, ktorý umožňuje v mimoriadnych prípadoch schváliť novú legislatívu bez parlamentného hlasovania, ak jej dolná komora zákonodarného zboru (Národné zhromaždenie) nevyjadrí nedôveru. Valls sa rozhodol využiť tento spôsob, keďže nový zákonník odmietajú poslanci ľavice i pravice.

 

Rozhorčení zákonodarcovia dnes na protest proti podľa nich nedemokratickému postupu vlády opustili rokovaciu sálu. Centrom Paríža zároveň pochodovali rozhorčení odborári, ktorí novelizáciu zákonníka práce striktne odmietajú a už mesiace organizujú voči nej rozsiahle protesty, ktoré paralyzujú krajinu.

 

Návrh teraz poputuje do Senátu a potom ešte raz do dolnej komory parlamentu.

 

Nový zákonník práce okrem iného uľahčuje zamestnávateľom prepúšťanie a najímanie zamestnancov a znižuje ich pracovno-právnu ochranu, čo vyvoláva veľké protesty verejnosti obávajúcej sa straty pracovných miest.

 

Vláda novú reformu presadila v prvom čítaní 10. mája bez toho, aby o nej nechala hlasovať parlament. Premiér Valls je odhodlaný zákonník presadiť napriek nesúhlasu odborárov i časti poslancov vládnej socialistickej strany.

 

Argumentuje pritom, že je vo všeobecnom záujme francúzskej spoločnosti, keďže má naštartovať pracovný trh a prispieť k zníženiu dlhodobo vysokej nezamestnanosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona