Nový zákon o štátnej službe sľubuje odpolitizovanú štátnu správu

NETKY.SK • 6 December 2016, 12:47 • 2 min
Nový zákon o štátnej službe sľubuje odpolitizovanú štátnu správu

BRATISLAVA – Odpolitizovanú štátnu správu má priniesť nový zákon o štátnej službe, ktorý dnes 78 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Právnu normu vypracoval Úrad vlády SR, pričom zákon nahradí doterajšiu právnu úpravu štátnozamestnaneckých vzťahov z roku 2009, ktorá bola novelizovaná 21-krát, avšak ani takýto veľký počet noviel nedokázal odstrániť viaceré nedostatky.

slovakia

left justify in out

V záujme skvalitnenia výkonu štátnej služby sa podľa zákona zriaďuje Rada pre štátnu službu, ktorá má byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jeho základnou úlohou bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca.

 

Princípy štátnej služby majú vymedzovať prijímanie štátnych zamestnancov, stabilitu ich štátnozamestnaneckého pomeru, kariérny rast, hodnotenie výkonností a tiež odmeňovanie. V porovnaní s doterajšími princípmi sa ich počet rozšíril zo šesť na deväť a boli podrobnejšie rozpracované. Ide o princíp politickej neutrality, zákonnosti, transparentného zamestnávania, efektívneho riadenia štátnych zamestnancov, nestrannosti, profesionality, transparentného a rovnakého odmeňovania, stability a rovnakého zaobchádzania.

 

Úradu vlády však ide aj o to, aby zabezpečil vyššiu transparentnosť výberových konaní pri obsadzovaní štátnozamestnaneckých miest ich štandardizáciou. Definuje možnosti prístupu k informáciám o vyhlásenom výberovom konaní, upravuje zriaďovanie výberovej komisie a tiež menovanie jej členov.

 

Zavádza aj nové druhy výberových konaní a inštitút hromadného výberového konania, čo má byť centralizovaný spôsob obsadzovania väčšieho počtu voľných štátnozamestnaneckých miest nielen pre absolventov.

 

Štátni zamestnanci budú po novom tiež prechádzať pravidelným služobným hodnotením. Zavádzajú sa aj zásady ich vzdelávania, ktoré má byť systémové, flexibilné, hospodárne a účelné. Tiež inštitút mentora, ktorý by mal takisto prispieť k vyššej kvalite úrovne vzdelávania.

 

Zákon, ktorý sa má do praxe dostať od polovice budúceho roka, stanovuje aj nové právne inštitúty, najmä prešetrenie výpovede a zavedenie jednotného postupu pri disciplinárnej zodpovednosti štátneho zamestnanca. Rovnako aj jednotný spôsob doručovania všetkých písomností. S elektronizáciou v oblasti štátnej služby súvisí predpokladané zavedenie jej centrálneho informačného systému. Prostredníctvom neho sa má zlepšiť strategické plánovanie a riadenie ľudských zdrojov.

 

Právnu normu dnes kritizovalo opozičné hnutie OĽaNO-NOVA, podľa ktorého zákon len predstiera, že odpolitizuje štátnu správu, ale v skutočnosti to nerobí. Plénu preto Obyčajní predložili viac ako desať pozmeňujúcich návrhov, ktorými chceli napraviť chyby. Parlament ich však nepodporil. Opoziční poslanci napríklad jedným pozmeňujúcim návrhom riešili celý proces konfliktu záujmov v štátnej správe alebo chceli zaviesť to, aby ľudia na vedúce pozície v štátnej správe museli prejsť cez výberové konania.

 

"Je mi ľúto, že vláda premrhala jednu veľkú príležitosť od základov prekopať štátnu službu a urobiť z nej modernú, profesionálnu službu, ktorá v prvom rade bude slúžiť občanovi a nie politickým záujmom ministrov a politikov," zdôraznila Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na dnešnej tlačovej konferencii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona