Nový zákon o športe má priniesť sprehľadnenie jeho financovania

NETKY.SK • 26 November 2015, 12:04 • 2 min
Nový zákon o športe má priniesť sprehľadnenie jeho financovania

BRATISLAVA – Sprehľadnenie financovania a viac peňazí pre šport prináša návrh nového zákona o športe, ktorý dnes schválil parlament. Nová legislatíva garantuje peniaze pre šport, podľa pozmeňujúce návrhu predsedu parlamentu Petra Pellegriniho musia byť financie pre šport v kapitole ministerstva školstva automaticky rozpočtované minimálne na úrovni minulého roka. Nový zákon podporilo 132 zo 135 prítomných poslancov.

slovakia

left justify in out

Právnu normu pripravila odborná pracovná skupina pod vedením predsedu Národnej rady SR. Dôležitým prvkom návrhu je podľa predkladajúceho rezortu školstva nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Systém následne zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch i športových odborníkoch. V databáze budú zverejnené aj zmluvy, ktoré preukážu hospodárenie s verejnými financiami, ale aj sponzorské dary, prostredníctvom takzvaného transparentného účtu. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, musí mať status „spôsobilý“.

 

Systém ho takto označí len pri dodržiavaní pravidiel. Ktokoľvek bude mať možnosť verejne sledovať smerovanie a využitie verejných prostriedkov v športe. Odmeny pre dobrovoľníkov v športe do výšky 500 eur sa podľa Pellegriniho pozmeňujúceho návrhu nebudú zdaňovať a budú sa zverejňovať v informačnom systéme športu. Vďaka zákonu sa stransparentní financovanie a do športu sa má dostať viac peňazí, a to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo. Subjekty v športe môžu využiť existujúce zdravé ekonomické prostredie, ktoré tvorí plánovanie, rozpočty, kontroly a vyhodnotenie hospodárenia, čo doteraz pri nepredvídateľnom dotačnom systéme nebolo možné. Schválený zákon navrhuje, aby čo najviac peňazí do športu prerozdeľovali automaticky, podľa vzorca. Ten definuje kritériá, ako napríklad masovú (členskú) základňu, športové úspechy, popularitu daného športu a ďalšie faktory.


Podľa nového zákona by manažovanie slovenského športu malo dostať nové pravidlá, a to nielen na úrovni štátu, ale aj na úrovni zväzov. Športovci a kluby sa po novom budú podieľať na riadení a kontrole ich zväzov, čo im umožnia povinné pravidlá pre stanovy a fungovanie zväzov. Nová funkcia – hlavný kontrolór športu – má usmerniť kontrolórov zväzov a priniesť poriadok aj do systému vzdelávania. Každá športová organizácia, ktorá je prijímateľom verejných prostriedkov a jej príjem zo štátneho rozpočtu za dve po sebe nasledujúce účtovné obdobia presiahne 50 000 eur ročne, bude povinná obsadiť funkciu kontrolóra.


Nový zákon zabezpečí aj právo maloletých športovcov a ich rodičov slobodne sa rozhodnúť, v ktorom klube bude ich dieťa šport vykonávať. Doteraz totiž mohli športové kluby robiť deťom problémy pri ich registrácii do iného klubu, na čo upozorňovala Slovenská občianska koalícia, podľa ktorej mohli kluby doteraz pri preregistrácii dieťaťa vytĺkať peniaze od rodičov pod hrozbou zákazu vykonávať šport až na 12 mesiacov.


Návrh zákona ďalej podstatným spôsobom zjednocuje terminológiu subjektov v športe a zavádza sa napríklad pojem športová organizácia, ktorý zastrešuje dnes takmer všetky reálne využívané typy právnických osôb v oblasti športu. Návrh tiež posilňuje pozíciu profesionálnych športovcov, keďže zavádza ich pracovnoprávny pomer so športovým klubom. Návrh zákona zavádza aj revolučnú myšlienku, na základe ktorej sa športovci bez zmlúv so športovými klubmi môžu kedykoľvek rozhodnúť, za ktorý klub chcú hrať.


Súčasťou pôvodného návrhu bol aj bod, podľa ktorého zdravotné poisťovne mali z odvodov, ktoré majú slúžiť predovšetkým na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, prispievať na rozvoj športu. Rezort školstva chcel od poisťovní, aby zriadili prevenčný fond, do ktorého by odvádzali 0,25 percenta z prijatého poistného. Tento bod však napokon rezort z návrhu vypustil.
Do tvorby nového zákona sa už aktívne zapojili športové osobnosti. Členmi pracovného tímu, ktorý návrh zákona pripravoval, sú aj Danka Barteková a Richard Lintner, ktorí zastupujú slovenských športovcov. Názory a pohľady na problematiku športu vyjadrila aj verejnosť prostredníctvom ankety na webe ministerstva školstva.

 

Online dotazník vyplnilo viac ako 5 000 respondentov. Návrh zákona pripravovali odborníci takmer rok a pol. Do jeho prípravy sa zapojilo viac ako 80 akademikov, štátnych zamestnancov, advokátov, najmä však športovcov. Zákon má po podpise prezidentom nadobudnúť účinnosť 1. januára 2016 s výnimkou bodu, v ktorom rezort navrhuje vytvoriť nový typ strednej školy - stredná športová škola. Tento typ školy by ponúkal stredné odborné vzdelanie, pričom by bol orientovaný výlučne na žiakov so športovým nadaním. Táto časť by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2019.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona