Nový zákon o odpadoch zaviedol princíp, že znečisťovateľ platí

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 15:21 • 2 min
Nový zákon o odpadoch zaviedol princíp, že znečisťovateľ platí

BRATISLAVA - Platný zákon o odpadoch do praxe zaviedol princíp, že znečisťovateľ platí. Podnikateľ sa teda musí finančne postarať o výrobok v čase, keď sa stane odpadom. Úmerne tomu sa znížili finančné nároky kladené na obce pri nakladaní s vytriedeným zberom. Uviedol to v stanovisku Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR jeho hovorca Tomáš Ferenčák v reakcii na dnešné vyjadrenia predstaviteľov Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR k téme recyklačných poplatkov.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti platný zákon o odpadoch zásadným spôsobom zmenil systém nakladania s odpadmi na Slovensku. Predstavuje odpoveď na súčasný trend nakladania s odpadom, kedy na skládkach skončí približne 69 % komunálnych odpadov," priblížil hovorca MŽP SR.

 

Podľa Ferenčáka samotné náklady na zber, prepravu, recykláciu a spracovanie, teda na zodpovednejší prístup k odpadu, pre niektorých podnikateľov stúpli. "O koľko, to však určuje aj dohoda medzi podnikateľmi a Organizáciou zodpovednosti výrobcov, s ktorou uzatvorili zmluvu a dojednali podmienky. Aj tu funguje konkurenčné prostredie," poznamenal.

 

Ferenčák zároveň zdôraznil, že Organizácie zodpovednosti výrobcov si samé stanovujú výšku poplatkov za svoje služby. "Ministerstvo do ich cenotvorby nezasahuje. Je len na výrobcovi, ktorú z nich si aj s prihliadnutím na svoje finančné možnosti zvolí. Zavedenie rozšírenej zodpovednosti výrobcov prinieslo nové povinnosti, a teda aj zvýšenie nákladov v oblasti nakladania s odpadmi," dodal Ferenčák.

 

"Tento rok už od takmer všetkých dodávateľov a výrobcov cítime nápor na zvyšovanie cien. Hlavným dôvodom nárastu cien je zvyšovanie recyklačných poplatkov, ktoré je platné od 1. júla 2016. Napríklad, pri papieri sa zvýšili poplatky na recykláciu viac ako 12-násobne, pri kombinovaných (obalových) materiáloch 15-násobne, pri plastoch 6,6-násobne a pri skle 5-násobne," upozornil dnes na tlačovej konferencii prezident ZOCR Pavol Konštiak.

 

Obchodníci združení v ZOCR sú si podľa Konštiaka zároveň vedomí, že prevažné množstvo plastových tašiek, tzv. igelitiek, sa dostáva do obehu práve prostredníctvom obchodných prevádzok. Budú preto aktívne prispievať k výraznému a stálemu znižovaniu počtu plastových nákupných tašiek, vrecúšok na tovary, ako jednému zo spôsobov k zlepšeniu životného prostredia na Slovensku. "Z tohto dôvodu sa ZOCR SR pripojil k iniciatíve 'Slovensko bez igelitiek' ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa (Most-Híd)," povedal prezident ZOCR SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies