Nový zákon o odbornom vzdelávaní je už v pripomienkovom konaní

NETKY.SK • 3 November 2014, 10:41 • 2 min
Nový zákon o odbornom vzdelávaní je už v pripomienkovom konaní

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie návrh nového zákona o odbornom vzdelávaní.

slovakia

left justify in out

Hlavným cieľom návrhu zákona je všestranne pripraviť absolventov na povolanie s vytvorením potrebných pracovných návykov pre úspešné zaradenie sa na trh práce. Ako informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini, tento zákon dáva legislatívny rámec duálnemu vzdelávaniu, ktoré na Slovensku už v niektorých podnikoch funguje. "Veríme, že po jeho prijatí sa sieť firiem, ktoré sa budú podieľať na výchove svojich budúcich zamestnancov, výrazne rozšíri," dodal Pellegrini.

 

Návrh nového zákona upravuje systém odborného vzdelávania a prípravy žiaka s dôrazom na zavedenie prvkov duálneho vzdelávania do systému praktického vyučovania žiakov stredných odborných škôl. Inšpiráciou pre ministerstvo boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj pôsobenie firiem z týchto krajín na Slovensku. Novým zákonom chce ministerstvo reagovať na meniace sa potreby trhu práce. Zabezpečiť to chcú úzkou spoluprácou odborných škôl so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to so štátnou správou, územnou samosprávou, zamestnávateľmi, stavovskými a profesijnými organizáciami a zástupcami zamestnancov. 

 

V systéme duálneho vzdelávania sa žiak pripravuje na výkon povolania či odborných činností podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek zamestnávateľa. Žiak tak absolvuje praktické vyučovanie priamo u zamestnávateľa. Ministerstvo zároveň chce motivovať zamestnávateľov, aby vstúpili do procesu odborného vzdelávania a prípravy. Ako vyplýva z dôvodovej správy, návrh počíta s dvoma motivačnými predpokladmi. Prvým je, aby príprava na povolanie bola v súlade s požiadavkami a potrebami zamestnávateľov. Druhou motiváciou pre zamestnávateľa, aby vstúpil do odborného vzdelávania a prípravy, sú daňové stimuly. Medzirezortné pripomienkové konanie potrvá do 19. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies