Nový zákon o odbornom vzdelávaní je už v pripomienkovom konaní

NETKY.SK • 29 Október 2014, 18:25 • 2 min
Nový zákon o odbornom vzdelávaní je už v pripomienkovom konaní

BRATISLAVA - Všestranne pripravený absolvent na výkon povolania s potrebnými pracovnými návykmi pre úspešné zaradenie na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania.

slovakia

left justify in out

To je hlavný cieľ návrhu nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý dnes ministerstvo školstva predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie.
     

"Tento zákon dáva legislatívny rámec duálnemu vzdelávaniu, ktoré na Slovensku už v niektorých podnikoch funguje. Veríme, že po jeho prijatí sa sieť firiem, ktoré sa budú podieľať na výchove svojich budúcich zamestnancov, výrazne rozšíri," uviedol dnes minister školstva Peter Pellegrini. Návrh nového zákona upravuje systém odborného vzdelávania a prípravy žiaka s dôrazom na zavedenie prvkov duálneho vzdelávania do systému praktického vyučovania. Týkať sa bude žiakov stredných odborných škôl.
     

Ako informovala hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, inšpiráciou boli pozitívne skúsenosti s duálnym vzdelávaním v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku, ako aj pôsobenie firiem z týchto krajín na Slovensku. "Okrem prvkov systému duálneho vzdelávania predložený zákon komplexne upravuje problematiku praktického vyučovania žiakov stredných odborných škôl, hmotné i finančné zabezpečenie žiaka, koordináciu odborného vzdelávania a prípravy žiakov pre trh práce, ako aj typy stredných odborných škôl," dodala Dupaľová Ksenzsighová.
     

Návrh zákona bol pripravený v spolupráci so zástupcami zamestnávateľských zväzov a združení, združenia samosprávnych krajov SK8, ministerstva hospodárstva, ako aj Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Medzirezortné pripomienkové konanie potrvá do 19. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies