Nový zákon o investičnej pomoci by mal zvýšiť jej efektívnosť

NETKY.SK • 8 December 2016, 15:33 • 2 min
Nový zákon o investičnej pomoci by mal zvýšiť jej efektívnosť

BRATISLAVA – Investičná pomoc v súčasnosti smeruje najmä do kapitálovo náročných projektov, ktoré vytvoria málo pracovných miest. Poukázala na to špecialistka na štátnu pomoc a manažérka poradenskej spoločnosti PwC Slovensko Lenka Bartoňová na odbornej konferencii Fóra pre strednú Európu, ktorá sa koná dnes v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„Videla by som priestor na zmenu v zákone v tom, že nie tlačiť investorov do nejakých minimálnych výšok investícií, ktoré musia naplniť, ale skôr naopak, zamerať sa práve na stránku tvorby nových pracovných miest a rozdeľovať tie miesta podľa regiónov, ich kvalitu a štruktúru. Pretože to je dôležité pre ten región, nie koľko kapitálu tam príde. Nie je dôležité, či tam spoločnosť vlastní stroje, zariadenia alebo budovy, ale koľko ľudí zamestná,“ vysvetlila Bartoňová.

 

Väčšina projektov, ktorým bola schválená investičná pomoc, podľa nej spĺňa podmienky schémy, ale proces ich hodnotenia nepovažuje vždy za transparentný a nevie, či sa do hĺbky skúma účinok týchto stimulov. Upozornila, že ministerstvo hospodárstva začína pripravovať nový zákon o investičnej pomoci, ktorým by sa mala zvýšiť efektívnosť a transparentnosť poskytovania štátnej pomoci.

 

Bartoňová verí, že zákon opätovne zavedie príspevky na vzdelávanie, ktoré boli zrušené v roku 2007. Napriek vysokej miere nezamestnanosti totiž investorom v regiónoch chýba kvalifikovaná pracovná sila. „Je úplne jedno, či investor ide na východ, juh alebo západ, tieto problémy má aktuálne každý investor. Je potrebné tých ľudí rekvalifikovať. To by mohlo situáciu uľahčiť a pomôcť spoločnostiam prispôsobiť ľudí na aktuálne nastavenie,“ domnieva sa.

 

Riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník zdôraznil, že regionálne rozdiely na Slovensku sú obrovské. „Určite sa nedá povedať, že by investičná pomoc, ktorá tu bola posledných 10, 20 rokov, znížila regionálne rozdiely. Je otázka, ako to robiť efektívnejšie, ako naozaj ustrážiť to, aby vznikali pracovné miesta, aby vznikali tam, kde sú nezamestnaní ľudia. Určite tam je čo zlepšovať, minimálne v oblasti dostupnosti dát a merania efektívnosti a udržateľnosti tých pracovných miest,“ uviedol.

 

Páleník je presvedčený, že štát by mal viac podporovať malých a stredných podnikateľov, ktorí produkujú väčšiu zamestnanosť ako veľké firmy. „Sústrediť sa iba na veľkých zamestnávateľov je z pohľadu štátu nezmysel,“ myslí si.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona