Pripravuje sa nový zákon o hazarde: Toto by mal priniesť hráčom

NETKY.SK • 30 November 2018, 06:29 • 2 min
Pripravuje sa nový zákon o hazarde: Toto by mal priniesť hráčom

BRATISLAVA - Komplexný nový vládny zákon o hazardných hrách si v parlamente zrejme nájde aj podporu časti opozície.

slovakia

left justify in out

Avizujú to poslanci v parlamente, ktorí si pochvaľujú spoluprácu predkladateľa, teda rezortu financií, so zákonodarným zborom.

Otvorenosť poslaneckým nápadom na úpravy v novom zákone o hazardných hrách minister financií Peter Kažimír avizoval už pri jeho predložení plénu národnej rady. Rokovanie o tomto návrhu pochvaľuje. "Priebeh rozpravy k tomuto návrhu zákona ma veľmi príjemne prekvapuje, oceňujem jeho kultivovanosť," uviedol. Výsledkom tejto spolupráce predkladateľa a parlamentu je až niekoľko desiatok navrhovaných zmien, o ktorých budú poslanci hlasovať v utorok 4. decembra.

 

img

Minister financií Peter Kažimír

Zdroj: TASR


Už z rokovaní parlamentných výborov vzišlo takmer 120 pozmeňujúcich návrhov, ktoré sa majú do návrhu rezortu financií zapracovať. Ďalšie pridali poslanci v rozprave. Má ísť najmä o posilnenie ochrany hráčov pri využívaní hazardných hier. Rozšíriť sa má napríklad register vylúčených osôb z hrania hazardných hier o osoby, ktoré neplatia výživné, zmeny sa majú týkať aj umiestnenia herní, ich počtu, ponuky hazardu cez audiotextové čísla a ďalších oblastí.

Medzi základné zmeny, ktoré návrh prináša, patrí najmä umožnenie súkromným domácim spoločnostiam ako aj firmám z Európskej únie uchádzať sa o licencie na hazardné hry na internete. Podľa aktuálnej legislatívy má totiž na prevádzkovanie týchto hier monopol národná lotériová spoločnosť Tipos. S novými pravidlami súvisí aj nové vymedzenie druhov hazardných hier a vymedzenie novej štruktúry a hierarchie licencií. Novinkou má byť aj nový Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý má mať kontrolu hazardu na starosti.

 

img

Zdroj: TASR

Nový zákon zavádza novinky aj v oblasti ochrany hráčov. Zvyšuje sa napríklad minimálny počet výherných prístrojov v prevádzke na 15 kusov a obmedzujú sa prevádzkové hodiny herní s tým, že v čase od 3:00 do 10:00 bude hranie zakázané. Rozširujú sa tiež kompetencie obcí, ktoré napríklad budú môcť počas určitého počtu dní v roku zakázať niektoré druhy hazardných hier. Obce tiež po novom rozhodnú o tom, či budú mať herne v blízkosti škôl alebo škôlok.

Z novej legislatívy by mal ťažiť aj rozpočet. Za udelenie licencií a z následných poplatkov by malo podľa prepočtov rezortu financií v budúcom roku do verejných zdrojov pribudnúť vyše 64 mil. eur, v roku 2020 dodatočných takmer 25 mil. eur. Na druhej strane zriadenie nového úradu si vyžiada ročné náklady zhruba 6 mil. eur. Nový zákon má navrhovanú účinnosť od 1. marca budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies