Nový zákon by mohol zachrániť 5-tisíc pašerákov drog od popravy

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:34 • 2 min
Nový zákon by mohol zachrániť 5-tisíc pašerákov drog od popravy

TEHERÁN - Zákon, ktorý prechádza legislatívnym procesom v iránskom parlamente, by mohol zachrániť 5000 usvedčených pašerákov drog od popravy.

slovakia

left justify in out

Keď bude nový drogový zákon schválený, tresty smrti pre viac ako 5000 väzňov by sa mohli zmeniť na tresty odňatia slobody, uviedol hovorca parlamentu Hasan Norúzi. Poslanci stále posudzujú návrh zákona a jeho záverečná forma bude pripravená až po tom, ako sa vrátia z letných prázdnin.

 

V Iráne panuje v súčasnosti skepsa ohľadom účinkov trestu smrti pri potláčaní pašovania drog. Podľa vládnych správ nemá žiadny vplyv na zníženie objemu a rozmanitosti drog v Iráne. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy vyzývajúce na dlhoročné tresty odňatia slobody spojené s nútenou prácou.

 

V Iráne dochádza k jednému z najvyšších počtov popráv na svete. Organizácia Amnesty International uvádza, že v Iráne popravili tento rok 319 ľudí, z toho 183 osôb za trestné činy spojené s drogami.

 

"Namiesto zrušenia trestu smrti za trestné činy spojené s drogami iránske úrady pripravujú na schválenie hlboko znepokojivú legislatívu, ktorá aj naďalej umožní poháňať iránsky popravný stroj," konštatovala vo vyhlásení Magdalena Mughrabíová, zástupkyňa šéfa Amnesty International pre Blízky východ a severnú Afriku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona