Nový vzdelávací projekt pre deti je zameraný na recykláciu

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 13:30 • 2 min
Nový vzdelávací projekt pre deti je zameraný na recykláciu

BRATISLAVA – Na Slovensku vznikol ďalší ekologicky vzdelávací projekt pre školy, ktorý uskutočňuje spoločnosť Curaden. Projekt Kolokefka sa zameriava na zber zubných kefiek, z ktorých sa po recyklácii vyrobia koše na separovanie odpadu.

slovakia

left justify in out

 Tie poputujú do materských a základných škôl, aby sa deti už od útleho veku učili separovať odpad, v čom Slovensko značne zaostáva za svojimi európskymi partnermi. „Najprv sme sa chceli zaoberať výlučne zberom a recykláciou použitých zubných kefiek, ktoré končia v lepšom prípade v spaľovni, v tom horšom na skládke odpadu. Situácia na Slovensku s recykláciou odpadov je však taká zlá, že sme sa rozhodli urobiť viac,“ uviedla vedúca projektu Annamarie Velič.

V rámci projektu Kolokefka bude spoločnosť od 15. júna na svojich kioskoch po celom Slovensku zbierať použité zubné kefky, z ktorých po recyklácii vyrobí koše na triedenie odpadu a spolu s osvetou ich poskytne slovenským škôlkam a školám. ,,Triedenie odpadu v našej škole prebieha v provizórnych podmienkach, zišli by sa nám nádoby do každej triedy, predovšetkým na papier a plasty,“ reagoval na projekt Martin Majling, učiteľ zo ZŠ Spojová v Banskej Bystrici. Annamarie Velič upozornila, že len veľmi málo škôl na Slovensku systematicky separuje odpad. ,,Ak naučíme deti triediť odpad, postupne sa pridajú aj rodičia a tí sa zasa môžu začať zaujímať aj o to, kam vlastne putuje odpad z ich domácnosti,” vysvetlila.

Kolokefka je súčasťou širšieho projektu Ekovír zameraného na odpadové hospodárstvo, do ktorého sa zapojili aj neziskovky ako Priatelia Zeme, Živica či Ekopolis. ,,Vzdelávanie o odpadoch budeme vytvárať so školami, aby sme naše aktivity čo najviac ušili na ich potreby,“ zdôraznil Štefan Jančo z Nadácie Ekopolis. „Zodpovednému nakladaniu s odpadom na školách sa venujeme dlhodobo, preto sme radi, že sa táto téma dostane opäť bližšie k deťom a mládeži,” dopĺňa Miroslava Piláriková z CEEV Živica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies