Nový vlak SC Pendolino spojí Košice s Prahou za 7,5 hodiny

NETKY.SK • 5 December 2014, 15:50 • 2 min
Nový vlak SC Pendolino spojí Košice s Prahou za 7,5 hodiny

ŽILINA - České dráhy (ČD) a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes predstavili nový vlak SuperCity (SC) Pendolino, ktorým bude od 14. decembra trvať cesta z Košíc do Prahy približne 7,5 hodiny.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt zdôraznil, že nový vlak skráti cestu medzi Košicami a Prahou o 50 minút. "Súprava Pendolino už jazdila do Bratislavy, no teraz bude mať oveľa kvalitnejšie služby priamo vo vlaku. Vlak bude jazdiť denne a vidíme hlavne veľký potenciál cestujúcich do Tatier. Preto prinášame aj nové služby, spojené s týmto vlakom. Je to hlavne návšteva Jasnej a Vysokých Tatier. Sú to ponúknuté určité balíčky, v ktorých je nielen pobyt, lyžovanie, ale aj rôzne akvaparky," povedal Schmidt.
     

Rekordne rýchle spojenie na severné Slovensko bude podľa člena predstavenstva ČD zodpovedného za osobnú dopravu Michala Štěpána fungovať vďaka najrýchlejšiemu vlaku v Česku. "Na modernizovanom koridore môžu pendolina uháňať rýchlosťou až 160 km/h a ich priemerná rýchlosť medzi Prahou a Ostravou, zahrňujúc aj zastávky, je takmer 120 km/h. Z Prahy do Košíc, na náročných horských tratiach cez Beskydy a na Slovensku, dosiahne v priemere 95 km/h," informoval Štěpán.
     

Vlak SC Pendolino je vybavený klimatizovanými veľkopriestorovými vozňami, polohovateľnými čalúnenými sedačkami za sebou ako v lietadle alebo oproti sebe s rozkladacím stolíkom, vlakovým bistrom s ponukou teplých a studených jedál. "Samozrejmosťou sú elektrické zásuvky 230 V pre napájanie notebookov, mobilných telefónov či tabletov. V celej súprave je wifi pripojenie k internetu. Palubný portál, dostupný cez internetové pripojenie, poskytuje informácie, zábavu (hry, hudba, filmy). Občerstvenie na miesto si možno objednať online. Trať možno sledovať očami rušňovodiča prostredníctvom webovej kamery. Vlak je dobrou cestovnou alternatívou aj pre cestujúcich s deťmi. K dispozícii sú špeciálne miesta so stolovou hrou, program pre deti je dostupný aj na vlakovom portáli. Jeden vozeň 2. triedy je označený ako tichý. Špeciálne miesta sú pre vozičkárov vrátane bezbariérového WC alebo na prepravu troch bicyklov," uviedol Schmidt.
     

Doplnil, že v budúcom roku možno jazdu so SC Pendolino zo Slovenska do Prahy spojiť s ďalšími výhodami. "Cestujúci v balíku získajú spiatočný cestovný lístok vrátane miestenky, celodenný sieťový cestovný lístok Stredočeský kraj na vlaky ČD, trojdňový sieťový cestovný lístok na MHD v Prahe, zľavu na ubytovanie v sieti hotelov Czech INN Hotels aj zľavu na vstup do pražskej ZOO," uzatvoril riaditeľ úseku obchodu ZSSK.
     

Súprava SC Pendolino bude zostavená zo siedmich plne klimatizovaných vozňov s kapacitou 52 miest v prvej triede a 281 miest na sedenie vo vozňoch druhej triedy, s dĺžkou vyše 184 metrov a maximálnou rýchlosťou 230 km/h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona