Nový venezuelský prezident Maduro si ponechal kľúčových Chávezových ministrov

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 14:33 • 2 min
Nový venezuelský prezident Maduro si ponechal kľúčových Chávezových ministrov

CARACAS – Venezuelský prezident Nicolás Maduro v nedeľu potvrdil vo svojich funkciách kľúčových ministrov vymenovaných ešte za vlády bývalého lídra Huga Cháveza. Tento krok signalizuje, že jeho politika sa nebude veľmi líšiť od tej, ktorú presadzoval jeho predchodca.

slovakia

left justify in out

Dva dni po svojej kontroverznej inaugurácii Maduro oznámil, že 15 z 32 vládnych ministrov ostáva na svojich postoch. Medzi nimi sú napríklad šéfovia rezortu zahraničia, obrany, ropného priemyslu a informácií. Nový prezident zároveň ako svojho zástupcu vymenoval Chávezovho zaťa Jorgeho Arreazu. Za ministra financií však napríklad vymenoval nového človeka Nelsona Merentesa, pôvodne šéfa centrálnej banky. Opozičný líder Henrique Capriles, ktorý spochybňuje Madurovo veľmi tesné víťazstvo vo voľbách, vo svojom odkaze na Twitteri označil nový kabinet ako „takmer rovnaký“.

Nicolása Madura v piatok oficiálne vymenovali za novú hlavu štátu. Podľa volebnej komisie získal v prezidentských voľbách 50,75 percenta hlasov. Tesne za ním skončil opozičný kandidát Capriles so ziskom 48,97 percenta, čo je len o 265-tisíc hlasov menej. Ten Madura následne obvinil z podvodu a požiadal o prepočítanie hlasov, ktoré mu volebná komisia prisľúbila, hoci len čiastočné. Už pred vyhlásením výsledkov 40-ročný Capriles hovoril o podvodoch, ktoré hlasovanie údajne sprevádzali. Maduro, 50-ročný bývalý vodič autobusu, obvinil Caprilesa zo snáh vyvolať v krajine politickú krízu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies