Nový veľvyslanec USA pri EÚ bude musieť prejsť cez štyri únijné inštitúcie

NETKY.SK • 9 Február 2017, 16:24 • 2 min
Nový veľvyslanec USA pri EÚ bude musieť prejsť cez štyri únijné inštitúcie

BRUSEL – Nový veľvyslanec USA pri EÚ bude na nástup do úradu potrebovať súhlas od štyroch únijných inštitúcií, uviedla dnes Európska komisia (EK). Prezident USA Donald Trump do funkcie zrejme navrhne Teda Mallocha, ktorý na adresu Únie nešetrí kritikou, za čo sa v Bruseli môže dočkať odmietnutia.

slovakia

left justify in out

Hovorca EK Alexander Winterstein dnes čelil sledu otázok súvisiacich s procesom schvaľovania nového veľvyslanca USA pri EÚ. Veľvyslanca musí odobriť EK, Európska rada, členské štáty Únie, teda Rada EÚ, a Európska služba pre vonkajšiu činnosť, ktorú vedie šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

 

Pri otázke novinára, či stačí nesúhlas jednej z menovaných inštitúcií na to, aby to zabránilo vymenovaniu navrhovaného veľvyslanca do funkcie, hovorca EK povedal: "Myslím si, že vaša interpretácia je správna a tak tomu rozumiem aj ja."

 

Prezident USA Donald Trump koncom januára avizoval, že do funkcie zrejme vymenuje Teda Mallocha. Ten okrem iného uviedol, že "zastával post, na ktorom pomáhal rozložiť Sovietsky zväz, a teraz je tu ďalšia únia, ktorá potrebuje trochu skrotiť". Kritizoval Európsku komisiu a jej predsedovi Jeanovi-Claudovi Junckerovi odkázal, že vyzerá ako "nejaký luxemburský starosta a možno by sa mal venovať skôr takejto práci".

 

Po uvedených vyjadreniach sa voči plánu navrhnúť do funkcie Mallocha zdvihol odpor v Európskom parlamente (EP). Tamojší líder liberálov Guy Verhofstadt sa preto listom obrátil na predsedu EK Junckera a predsedu Európskej rady Donalda Tuska, v ktorom uviedol, že Malloch napáda európske hodnoty a podporuje rozpad EÚ.

 

Doterajší americký veľvyslanec Anthony Gardner musel opustiť svoj post 20. januára, v deň nástupu Donalda Trumpa do úradu, hoci doteraz veľvyslanci zostávali vo funkcii ešte niekoľko týždňov alebo mesiacov po zmene prezidenta. Trump zatiaľ oficiálne meno jeho nástupcu neohlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies