Nový systém zberu odpadu v Bratislave sa dostane postupne do každej mestskej časti

NETKY.SK • 3 December 2020, 22:02 • 2 min
Nový systém zberu odpadu v Bratislave sa dostane postupne do každej mestskej časti

BRATISLAVA - Zmenený systém zberu triedeného odpadu sa na budúci rok dotkne postupne všetkých mestských častí Bratislavy. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

slovakia

left justify in out

 "V auguste Bratislava spustila prvú etapu nového spôsobu zberu papiera a plastu zbieraného spolu s kompozitnými a kovovými obalmi formou vrecového zberu s odvozom priamo spred rodinných domov. Prvú etapu projektu odskúšalo mesto v siedmich mestských častiach," uviedla hovorkyňa a dodala, že mesto na základe vyhodnotenia prvej etapy nového systému zavedie tento spôsob od februára 2021 v ďalších troch mestských častiach: v Rači, Novom Meste a Ružinove a od septembra 2021 v ostatných mestských častiach Bratislavy.

 


Vrecový spôsob zberu triedeného odpadu od domu k domu mesto realizovalo v rámci prvej etapy v mestských častiach Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Staré Mesto, Devín, Devínska Nová Ves, Petržalka a Vajnory.

 

"V rámci vyhodnotenia prvej etapy bolo našou prioritou prihliadnuť na názor obyvateľov zapojených častí a prispôsobiť nový systém zberu ich komfortu. Preto sme v novembri realizovali prieskum spokojnosti na vzorke 501 domácností rodinných domov v pilotných mestských častiach," uviedla hovorkyňa a dodala, že až 76,8 percenta z opýtaných domácností informovalo, že systém je pohodlnejší ako zberné hniezda a 85,4 percenta je presvedčených, že ľudia takto triedia lepšie.

 

img


V neposlednom rade bolo cieľom nastavenia nového systému aj zvýšenie miery triedenia a kvality vytriedenej zložky. "Aby sme zistili, či vrecový zber triedeného odpadu naozaj prináša čistejšiu druhotnú surovinu, v októbri sme zrealizovali analýzu vzoriek odpadov zo všetkých mestských častí, kde bol v rámci prvej etapy zavedený vrecový systém zberu triedeného odpadu z rodinných domov. Analýza nám ukázala, že v rámci novo zavedeného vrecového zberu je znečistenie vytriedeného plastu len 11 percent, kým pri systéme zberných hniezd bolo znečistenie až 38 percent," uviedla hovorkyňa a dodala, že znečistenie papiera v modrých vreciach je 4 percentá, pričom pri systéme zberných hniezd bolo až 16 percent.

 

img


Zavedením tohto systému zberu celoplošne pre rodinné domy by sa mala úroveň vytriedenia v našom hlavom meste ešte zvýšiť. "Odhaduje sa, že v rodinných domoch by obyvatelia mohli vytriediť až o 20 percent viac odpadu na efektívnejšie využitie," vysvetlila hovorkyňa.

 

Na základe vyhodnotenia prvej etapy a prieskumu spokojnosti občanov sa mesto rozhodlo pokračovať v rozbehnutom systéme vrecového zberu a považuje ho za úspešný. Na základe prieskumu mesto zvýši tiež frekvenciu odvozu vrecového triedeného odpadu a počet pridelených vriec.

 

Prvé tri 

Na začiatku roku 2021 sa do systému zberu zapoja mestské časti Rača, Nové Mesto a Ružinov. Odvoz odpadu začne vo februári 2021, čomu bude predchádzať rozvoz vriec. Od augusta 2021 sa do systému zapoja zostávajúce mestské časti so zvozom odpadu v septembri.

 

img

 

Sklo

Zber vytriedeného skla bude zabezpečený doterajším spôsobom cez zvony na sklo. Na zberných hniezdach už nebudú k dispozícii kontajnery na papier a plasty zbierané spolu s kompozitnými a kovovými obalmi.

Zapojenosť obyvateľstva po troch mesiacoch od spustenia prvej etapy bola 72 percent pre plast, kompozitné a kovové obaly a 28 percent pre papier.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona