Nový systém hodnotenia policajtov by mal byť už v roku 2013

NETKY.SK • 25 Júl 2012, 06:35 • 2 min
Nový systém hodnotenia policajtov by mal byť už v roku 2013

Nový systém hodnotenia policajtov by mal byť už v roku 2013 - Politika Základ systému hodnotenia policajtov je dobrý. Jeho uplatnenie a nastavenie niektorých kritérií však bolo chybné, a práve tento aspekt systému treba zmeniť.

slovakia

left justify in out

img

Základ systému hodnotenia policajtov je dobrý. Jeho uplatnenie a nastavenie niektorých kritérií však bolo chybné, a práve tento aspekt systému treba zmeniť. Vyhlásil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý predpokladá, že nový systém by mohol začať fungovať už od začiatku budúceho kalendárneho roka.
      "Došlo k určitej deformácii, čiže nie je možné čísla a výsledky, ktoré sú prezentované, považovať za odraz úplnej reality. Mnohé veci boli buď neoznámené, alebo naopak, niekedy oznámené vo zvýšenom počte, aby boli pozitívne body," vysvetlil svoje výhrady podpredseda vlády.
      Nedostatky systému Kaliňák ilustroval na konkrétnom prípade, kedy dostal návrh na disciplinárne potrestanie policajta. Ten prijal pokutu, ktorú rozpísal na dva bloky, z ktorých jeden bol na fiktívneho vinníka. Takým spôsobom si chcel vylepšiť svoje hodnotenie. "Tu je vidieť k čomu ho ten systém donútil," poznamenal Kaliňák. Takéto zmeny síce pôsobili z hľadiska hodnotenia pozitívne, neodrážali však reálny stav.
      Konkrétnym prípadom však argumentuje aj jeho predchodca na ministerskej stoličke Daniel Lipšic (nezaradený). Ten spomenul, že akékoľvek podvody jednotlivcov boli trestané, čo priamo upravovalo aj ustanovenie v súčasnom systéme. "V Petržalke bola jedna poškodená tlačená k tomu, aby ohlásila miesto krádeže stratu tašky. My sme ale boli v tomto prípade veľmi tvrdí," priblížil Lipšic.
      Exminister si myslí, že systém musí byť dobrý. Prízvukoval pritom na skutočnosť, že sa medziročne výrazne znížil počet smrteľných dopravných nehôd. "Systém určite fungoval, ale ja neviem, aký je návrh zmien. Vždy je čo vylepšovať," komentoval zámer exminister vnútra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies