Nový stavebný zákon by mal urýchliť a zefektívniť výstavbu

NETKY.SK • 16 Jún 2015, 19:12 • 2 min
Nový stavebný zákon by mal urýchliť a zefektívniť výstavbu

BRATISLAVA - Zámerom návrhu nového zákona o územnom plánovaní a výstavbe (stavebný zákon) a jeho vykonávacích predpisov je vytvoriť podmienky na skvalitnenie, urýchlenie a zvýšenie efektívnosti výstavby.

slovakia

left justify in out

Zároveň si dáva za cieľ riešiť aj aktuálny problém zníženia úrovne disciplíny vo výstavbe. Poslanci parlamentu prerokovali návrh stavebného zákona v utorok v prvom čítaní. Ten nahradí v súčasnosti platný stavebný zákon z roku 1976, vrátane jeho noviel, s výnimkou vyvlastnenia, ktoré bude upravené samostatným zákonom.

 

"Návrh zákona rozširuje povinnosť mať územný plán na všetky obce, pretože každá obec by mala mať odborne spracovaný strategický dokument územného rozvoja," povedal pred poslancami minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. "Zavádza sa tiež zastavovací plán, ktorý má obsahovať podrobné lokálne zastavovacie podmienky. A tak postupne nahradí terajšie ad hoc rozhodovania stavebných úradov o umiestnení stavby v správnom konaní," uviedol minister. Pri drobných stavbách bude konanie zrušené úplne a pri jednoduchých stavbách sa spojí so stavebným povoľovaním do jediného konania. Ministerstvo si od toho sľubuje zjednodušenie a skrátenie schvaľovacieho procesu stavieb. 

 

Spresňuje sa postup stavebných úradov pri nepovolených stavbách, najmä ich presným definovaním a zohľadnením účasti investora na porušení zákona. Zodpovednosť, vrátane sankcií a ochranných opatrení, bude rozdelená aj na ostatných účastníkov nepovolenej výstavby, najmä na zhotoviteľov stavebných prác, dodávateľov vody a energií na nepovolenú stavbu. Vylúčená bude možnosť dodatočného stavebného povolenia pre nepovolené stavby postavené po účinnosti nového zákona, navrhovanej od 1. júla 2016. Sankcie za priestupky a správne delikty budú odstupňované podľa závažnosti pre fyzické osoby od sto do 30 tis. eur a pre firmy od sto do 150 tis. eur. 

 

"Je načase mať nový, čo najvyváženejší zákon," tvrdí Počiatek. "Ministerstvo dopravy pracovalo na ňom tri roky a je výsledkom množstva stretnutí s odbornou verejnosťou a hľadal sa veľmi ťažko konsenzus," priblížil minister. Nový stavebný zákon by mal podľa neho vydržať aspoň tridsať rokov. V prípade "radikálnej deštrukcie" návrhu zákona pripustil, že ho môže stiahnuť z parlamentu. 

 

Poslanec Ján Hudacký (KDH) si tiež myslí, že je najvyšší čas schváliť nový stavebný zákon, pričom trvanie súčasného z roku 1976 označil za raritu. Súhlasí s tým, aby územný plán mala každá obec, aj keď niektorí starostovia majú k tomu výhrady. "Myslím, že treba, aby aj najmenšie obce mali územný plán a vedeli sa ním riadiť," povedal poslanec. Za dôležité považuje vzájomnú prepojenosť územných dokumentácií obcí a krajov. V súvislosti s využitím území marginalizovanými skupinami obyvateľstva, kde majú obce povinnosť vymedziť určité obytné územie, upozornil na to, do akej miery je verejný záujem nad súkromným. "Starostovia budú mať možno vo viacerých obciach vážne problémy s týmto ustanovením," uviedol Hudacký. 

 

Starostovia a poslanci z obcí sa podľa neho pýtajú, na čo by mali mať aj zastavovací plán, keď postačovať by mal územný. "Je to zbytočná byrokratická prekážka, ktorá bude možno odčerpávať aj finančné zdroje obcí," dodal Hudacký. Pre malé obce podľa neho asi treba túto povinnosť odstrániť alebo nebrať do úvahy. Vyslovil sa za rýchle vyrovnanie sa so súčasnými nepovolenými stavbami a navrhované termíny na ich dodatočnú legalizáciu považuje za dlhé. Majitelia terajších čiernych stavieb budú mať na ich dodatočné povolenie čas do 30. júna 2019 a stavebné úrady môžu o nich rozhodnúť z vlastného podnetu až do 30. júna 2024. Hudacký sa spýtal, odkiaľ budú mať obce peniaze na zvládnutie všetkých povinností súvisiacich s novým stavebným zákonom. 


Poslankyňa Erika Jurinová povedala, že návrh nového stavebného zákona neznamená žiadny kvalitatívny posun v oblasti bezbariérových stavieb. Projektanti podľa nej často neaplikujú bezbariérové stavby a chýba jej aj vzdelávanie a kurzy v tejto oblasti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona