Nový starosta Ríma plánuje dopravnú revolúciu pri starovekom Koloseu

NETKY.SK • 1 August 2013, 19:22 • 2 min
Nový starosta Ríma plánuje dopravnú revolúciu pri starovekom Koloseu

RÍM - Starosta Ríma Ignazio Marino je v úrade necelé dva mesiace, avšak už sľubuje menšiu revolúciu v talianskom hlavnom meste a riskuje aj hnev miestnych motoristov.

slovakia

left justify in out

Chce totiž uzatvoriť pre dopravu oblasť okolo svetoznámych pamiatok - obdĺžnikového námestia Forum Romanum a neďalekého Kolosea. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters. Cesty pri Forum Romanum a blízkom Koloseu v centre Ríma uzatvoria v sobotu večer (3. augusta) pre mimoriadnu sériu osláv, potom ich však uzatvoria definitívne, už nasledujúce ráno od 5.30 h. Rozhodnutie vyvolalo vášnivý odpor miestnych obyvateľov, podnikateľov a motoristov, ktorí sa obávajú chaosu v dôsledku presmerovania premávky. Novozvolený starosta Marino však tvrdí, že jedinečné, avšak často zanedbané archeologické poklady ďaleko presahujú miestnu politiku.

"Nechcem, aby to bola záležitosť mestskej časti Monti," uviedol tento týždeň 58-ročný politik a bývalý chirurg v zmienke o mestskej zóne, kde sa svetoznáme pamiatky nachádzajú. "Chcem, aby to bola záležitosť celého sveta," vysvetlil.

Obrovský amfiteáter Koloseum a takzvané "fori imperiali" - séria verejných námestí nachádzajúcich sa tesne vedľa seba, postavených za vyše 100 rokov rímskymi cisármi - patria k najpôsobivejším dominantám Ríma. Ročne prilákajú státisíce turistov. Táto oblasť je však už dlho rozdelená širokou cestnou komunikáciou, postavenou za fašistického diktátora Benita Musoliniho. Cesta vedie naprieč starovekými ruinami a predstavuje hlavnú dopravnú tepnu v meste, ktoré len s vypätím zvláda nesmierny dopravný ruch.

V Ríme je to starý známy problém. Navyše, projekty infraštruktúry vrátane rozšírenia metra tam zakaždým brzdí potreba chrániť archeologické skvosty, ležiace všade pod ulicami mesta. Marino, špecialista na transplantáciu pečene s dlhými pracovnými skúsenosťami v Spojených štátoch, však porovnáva Rím s inými európskymi metropolami ako Paríž, Berlín alebo Londýn. A tvrdí, že pre rímske umelecké a kultúrne dedičstvo je potrebné urobiť oveľa viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies