Nový srbský prezident Aleksandar Vučič sa ujal funkcie

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 13:02 • 2 min
Nový srbský prezident Aleksandar Vučič sa ujal funkcie

BELEHRAD - Doterajší srbský premiér Aleksandar Vučič zložil dnes prezidentský sľub a stal sa tak novou hlavou štátu. V rámci prísahy sa zaviazal aj k tomu, že bude chrániť územnú celistvosť Srbskej republiky, ktorej súčasťou je podľa Belehradu stále i Kosovo.

slovakia

left justify in out

"Sľubujem, že budem venovať všetko svoje úsilie pre zachovanie zvrchovanosti a územnej celistvosti Srbskej republiky vrátane Kosova ako jeho neoddeliteľnej súčasti," prisahal Vučič.

Vučič (47) v prezidentskom kresle nahradil Tomislava Nikoliča, ktorý sa už o druhé päťročné funkčné obdobie neuchádzal.

Aleksandar Vučič jasne zvíťazil už v prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali začiatkom apríla. Stalo sa tak len 11 mesiacov po tom, ako so svojou Srbskou pokrokovou stranou (SNS) zvíťazil aj v parlamentných voľbách.

Hoci sa Vučič presúva z mocensky silnejšej pozície premiéra do funkcie prezidenta, ktorá má zväčša reprezentatívny charakter, predpokladá sa, že si zachová všetky "mocenské páky" na kontrolu SNS. Nešlo by o nový koncept - zosnulý srbský líder Slobodan Miloševič disponoval všetkou mocou bez ohľadu na svoju aktuálnu politickú funkciu.

Kto Vučiča vystrieda na poste premiéra, zatiaľ nie je známe. Svojho nástupcu by mal vymenovať do 18. júna.

Vučič bol v minulosti politickým spojencom krajne pravicového extrémistu Vojislava Šešelja a jeho Srbskej radikálnej strany (SRS). Svoju rétoriku zmiernil po založení SNS v roku 2008, čím zaplnil vtedy uprázdnený stredopravý priestor v srbskej politike. Z proruského oponenta EÚ sa postupne stal zástancom vstupu Srbska do tohto bloku, blízkych vzťahov s Moskvou sa však nevzdal.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies