Nový srbský premiér nemá záujem vstúpiť do NATO ani do iného vojenského bloku

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 07:22 • 2 min
Nový srbský premiér nemá záujem vstúpiť do NATO ani do iného vojenského bloku

BELEHRAD - Srbsko nehodlá vstúpiť do NATO ani do nijakého iného vojenského bloku, vyhlásil v utorok nový srbský premiér Ivica Dačič na stretnutí s delegáciou Severoatlantickej aliancie. Srbsko sa podľa neho usiluje o politiku vojenskej neutrality, hoci spolupráca s NATO bude pokračovať podľa partnerských dohôd.

slovakia

left justify in out

Dačič tiež informoval delegáciu o európskom integračnom procese, regionálnej spolupráci, ako aj vzťahoch Srbska s Ruskom a Čínou, uvádza agentúra TASS.

 

Rovnaký zástoj vyjadril pred nedávnym nástupom do prezidentskej funkcie aj expremiér Aleksandar Vučič. Podľa neho to je jeden z dôvodov, prečo Srbsko v uplynulom období investovalo do svojej bezpečnosti.

 

Srbská armáda a polícia dostali nové uniformy, deväť nových vrtuľníkov, pričom do dvoch mesiacov má krajina dostať od Bieloruska približne desať kusov bojových stíhačiek typu MiG-29, ako aj dva komplety protilietadlového systému Buk.

 

Srbskú armádu má posilniť aj 30 kusov tankov typu T-72 a rovnaký počet obrnených transportérov typu BRDM-2.

 

Vučič však zároveň zdôraznil dôležitosť "európskej cesty" pre Srbsko. Podľa jeho predchádzajúceho vyjadrenia by vstup krajiny do NATO na jednej strane vyriešil mnoho problémov, avšak tento krok by vytvoril rozpor v spoločnosti, ktorý by trval niekoľko desaťročí. Vstup do Severoatlantickej aliancie odmieta 75 percent srbského obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona