Nový španielsky kráľ Filip VI. prišiel do Maroka

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 12:53 • 2 min
Nový španielsky kráľ Filip VI. prišiel do Maroka

RABAT - Nový španielsky kráľ Filip VI. v pondelok prišiel na návštevu Maroka, kde bude rokovať s kráľom Mohamedom VI. Nástupca Juana Carlosa okrem iného slávnostne otvorí turistické centrum.

slovakia

left justify in out

Jeho návšteva v sprievode manželky Letízie je dôkazom dobrých vzťahov medzi Madridom a Rabatom. Narúša ich iba spor o kontrolu nad severoafrickými autonómnymi mestami Ceuta a Melilla, ktoré sú španielskymi exklávami na pobreží severnej Afriky. Marocko-španielske obchodné vzťahy však nabrali novú úroveň po júnovom podpise dohody v celkovej hodnote 150 miliónov eur na obdobie rokov 2014 až 2016, informuje portál denníka Moroccan Times.

 

Filip sa novým španielskym kráľom stal v júni po odstúpení jeho otca Juana Carlosa, ktorý zohrával úlohu pri prechode Španielska k demokracii po páde diktatúry Francisca Franca v 70. rokoch. V uplynulých rokoch však stratil podporu verejnosti pre rôzne škandály vrátane poľovačky na slony v Botswane v čase ťažkej hospodárskej krízy v Španielsku. Jeho najmladšia dcéra Cristina zase čelí súdnemu konaniu pre údajné finančné podvody. Samotný kráľ má navyše viaceré zdravotné ťažkosti. Jeho pôsobenie na španielskom tróne preto vyvolalo nárast verejnej nespokojnosti s monarchistickým zriadením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona